30.8.16

Don’t Breathe :: Malûl Gazi'nin Sırrı


Gençliklerini irili ufaklı hırsızlıklar yaparak değerlendirmek, istikbale daha güvenli -yani paralı- bakmak üzere bir nevi suç çetesi oluşturmuş üç arkadaşın, son çıktıkları işte yaşadıkları, nefes kesici, kalplere çarpıntı ve akıllara durgunluk verici maceraya hoş geldiniz..

Çetenin 'güzeller güzeli' kadın elemanı Rocky'nin (Jane Levy) bu yola düşmesinin nedeninin "ailevi" olduğunu, daha doğrusu bir "anne" olamamış annesinden kaynaklandığını öğreniriz.. ki üstelik ortada bir de küçük kızkardeş vardır..

Diğer eleman olan Money (Daniel Zovatto) -adı üstünde- paragöz bir 'doğuştan' serserinin önde gideni olup, Rocky kızımızın da sevgilisi pozisyonundadır.. (Bkz. Kadınların serseri erkeklerden hoşlanması)

Arkadaşlardan üçüncüsü olan Alex efendi (Dylan Minnette), grubun en sessiz sakini hatta en masumudur ve maalesef, içten içe de Rocky'e aşıktır ve de kız neye bulaşırsa bulaşsın onun yanından ayrılmamaya kararlıdır.. (Ayy canım ya!)

Babası, evlere hırsızlık alarmı hizmeti veren bir güvenlik şirketi sahibi olduğundan kelli, çetenin en 'stratejik' elemanı da Alex'dir aynı zamanda..




Kimselerin oturmadığı bir mahallede konumlanmış eski bir evde köpeğiyle birlikte yaşayan ve evinde yüz binlerce dolar sakladığı düşünülen kör bir adamı (Stephen Lang) gözlerine kestiren dostlarımız, bu soygunun sandıkları gibi kolayca gerçekleşmeyeceğini görecekler ve de hatta daha neler göreceklerdir neler..

Ava Giden Avlanır

Sam Raimi'nin 1981 yılında çektiği 'kült film' The Evil Dead'in konusunu baz alarak ve onu orijinalinden çok daha güzel hale getirerek bizlere sunduğu Evil Dead (2013) ile dikkatimizi çeken yönetmen Fede Alvarez, kendisine yönelik umutlarımızı taze tutmaya devam ediyor..




Bizimkileri görmezden gelsek dahi- 'boş beleş' yapımların adeta cirit attığı, dünya 'korku - gerilim' filmleri piyasasında -hem içerik hem de üslup bağlamında- böylesine kaliteli bir işle karşılaşmak, adeta çölde vaha havası estiriyor..  

Sam Raimi'yle olan işbirliği ya da fikir birliğini, 'slasher' tarzına olan meylinden de kolayca anlayabildiğimiz Alvarez, hiçbir doğaüstü zımbırtı kullanmadan, tamamen gerçeğin, karanlığın ve tahmin edilemezliğin şiddetiyle yarattığı korku ve de 'kesintisiz' gerilimle seyircisini sarsıyor; ki bu durumda seyirci ilgisi de, baştan sona ve hep en üst düzeyde tutuluyor..




Irak savaşında gözlerini, bir trafik kazasında da biricik kızını kaybetmiş 'Malûl Gazi' bir askerin, evine hırsızlık amacıyla girmiş üç gençle olan 'eşitsiz ve asimetrik' mücadelesi, filmin gerilim gücünü zirveye taşıyan en önemli unsur oluyor..

Gelişmelerle birlikte,  'Ava giden avlanır' atasözü akla gelirken; bi ara ortamın zifiri karanlık olmasıyla, Kör Gazi'nin adeta krallığını ilan etmesi de hem pek iyi, hem de pek manidar bir tercihti..




Finale doğru ortaya çıkan çok çarpıcı bir sürpriz, Kör Adam'ın gözümüzdeki değerini ve masumiyetini yeniden sorgulamamıza neden olur..
Bu durum bir yandan 'hırsız' kahramanlarımızı sarsarken, öte yandan biz seyircileri de ikilemlere boğar ve öyle ki, içimizi biraz olsun rahatlatacak o 'özdeşleşme konforu'na ulaşmamız daha da zorlaşır..



O değil de dostlar..
Bilinen ve hep tekrarlanan bir klasik saptama olarak- çocuğun ya da gencin kötü yola düşmesinde, içinde bulunduğu ailenin boktanlığının, onlardan gördüğü ilgisizliğin yahut şiddetin, edindiği arkadaşlıkların 'baştan çıkarıcı' sefaletinin mühim rolüne değinen senaryo, bi ara coşar ve adeta bir 'Kör Tanrı' statüsü sağladığı 'Tanrıtanımaz' Kör Adam'ı kullanarak, muhafazakârlığının gerzek tarafını da göstererek, mealen şöyle ünler: "Tanrıyı inkâr eden birinin yapamayacağı hiçbir kötülük yoktur!"

Lan yürü git dangalak!. Başka yerde saçmala!.
Tarihe falan hiç girmeyecem, farklı dinlere de.. Görmüyor musun yahu!. Hem de her gün, hem de hemen gözlerimizin önünde aynı mabete gidenler, aynı tanrıya inananlar, aynı dini yüceltenler dahi birbirlerini boğazlıyor ya hiç durmadan!.




O da değil de..
Az önce kınadığımız aynı adamın -toplum olarak bizim de hiç yabancısı olmadığımız- bazı acı gerçekleri hatırlatarak; "Zenginler kolay kolay hapse girmezler, hele ki mevzu trafik kazası ise hiç girmezler!" mealinde konuşmasını ise övmeden duramam, bilginiz olsun..
Esen kalınız..

Don’t Breathe / Nefesini Tut


Yönetmen: Fede Alvarez
Senaryo: Fede Alvarez, Rodo Sayagues
Oyuncular: Jane Levy, Dylan Minnette, Stephen Lang, Daniel Zovatto, Emma Bercovici
Yapım: 2016, ABD, 88'

7   /10









1 yorum:

  1. Tanrıya inananların, hatta dini yüceltenlerin türlü kötülükler yapıyor olmasını "Tanrıya inanmayan bir adamın yapamayacağı şey yoktur" veya diğer bir ifadeyle "Tanrı yoksa her şey mübahtır" fikrinin aleyhinde bir argüman olarak sunmanız ziyadesiyle şaşırtıcı bir mantık hatası.

    YanıtlaSil