23.1.13

'Borusan Klasik' Yayın Hayatına Başladı


Türkiye’nin internet üzerinden yayın yapan ilk ve tek klasik müzik radyosu Borusan Klasik, dün akşam Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konserinde gerçekleştirilen lansman ile yayın hayatına başladı.
“Klasik her yerde” sloganıyla yola çıkan Borusan Klasik’e, www.karnaval.com web sitesi üzerinden iPhone App Store ve Blackberry App World’de yer alan “Karnaval” isimli uygulamadan 7 gün 24 saat ulaşılabiliyor.  Borusan Klasik ile herkes evde, yolda, ofiste, okulda dilediği her yerde klasik müziğin tadına varacak.

Ülkemizin önde gelen kültür ve sanat kurumlarından Borusan Kültür Sanat ve Karnaval.com işbirliğiyle hayata geçirilen Borusan Klasik, 17 Ocak Perşembe akşamı BİFO’nun efsanevi piyano ikilisi Katia ve Marielle Labèque ile verdiği “Kentin Karmaşasında İki Piyano” konseriyle yayınına başladı. Türkiye’nin internet üzerinden yayın yapan ilk ve tek klasik müzik radyosu olan Borusan Klasik, 7/24 klasik müzik yayınının yanı sıra ülkemizde klasik müzik radyo yayıncılığı alanında deneyimli ekibinin hazırladığı programlarla, klasik müzik sevenlerin vazgeçilmezleri arasında yerini almaya aday.

Türkiye’nin önde gelen radyo kanallarını bünyesinde barındıran dijital radyo platformu Karnaval.com üzerinden yayın yapan Borusan Klasik, Karnaval.com web sitesinin yanı sıra iPhone ve Blackberry cihazlarına kolaylıkla indirilebilen ücretsiz “Karnaval” uygulaması ile dinlenebiliyor.  Karnaval.com’un geniş içeriği sayesinde dinleyiciler klasik müzik dinlerken aynı zamanda  çalan eserin bestecisinin yaşamından yorumcusuna, eserler ile ilgili notlardan fotoğraflarına kadar zengin içeriğe de her an her yerden erişebiliyorlar.

Temelleri yaklaşık 1 yıl önce atılan Borusan Klasik projesini hayata geçirmekteki en önemli motivasyonlarının Türkiye’de klasik müzik radyo yayıncılığı alanındaki eksiklik olduğunu dile getiren Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli: “İstanbul’da bilet alarak konsere gelen yaklaşık 30 bin klasik müzik dinleyicisi var. Biliyoruz ki konserlere gelemediği halde klasik müziği seven veya sevme potansiyeli olan bir genç nüfus da var. Bu nedenle gerek Borusan Klasik’in yayın yaptığı platform ile gerekse programlarımızla, hayatında bu türü hiç dinlememiş veya konserine gitmemiş insanlara ulaşarak klasik müzik sevgisini yayma şansımız olacak” dedi.

Karnaval.com CEO’su Ali Abhary de Borusan Klasik ile ilgili yaptığı açıklamada “Karnaval.com olarak amacımız dinleyicilerimize zengin bir radyo deneyimi yaşatmak. Bu nedenle Karnaval.com’da Türkçe poptan akustiğe, yabancı poptan retroya kadar farklı müzik türlerinde yayın yapan on altı radyomuz var. Dinleyicilerimize sunduğumuz müzik yelpazesini genişletmek için klasik müziğe radyolarımız arasında yer vermeyi çok istiyorduk. Bu konuda Türkiye’deki kültür sanat yaşamına büyük katkısı olan Borusan Kültür Sanat’la yaptığımız işbirliğinden dolayı çok mutluyuz. Artık tüm müzikseverler her yerden klasik müzik dinlemenin keyfini yaşayabilecekler” dedi.

7/24 Klasik müzik Borusan Klasik’te 

Borusan Klasik programında, yayın akışının gün boyunca 2’şer saatlik dilimlere bölündüğü hafta içi günlerinde, klasikseverlerin TRT Radyo 3’teki programlarıyla yakından tanıdığı Gaye Çağlayan ve Füsun Özgüç dinleyicileriyle buluşacak. Gaye Çağlayan’ın sunduğu “Müzik Mutfağı” hafta içi her gün 08.00-12.00 arası; “Müzik Mutfağı Ankastre” ise her Perşembe 08.00-12.00 arası yayında olacak. Yine Çağlayan’ın sunduğu ve her hafta sonu 14.00-16.00 arası yayımlanan “Birlikte” isimli programda oda müziği eserlerine yer verilecek.

Andante dergisi genel yayın yönetmeni Serhan Bali’nin hazırlayıp sunduğu, her gün 12.00–14.00 arasında yayınlanan “Andante ile Ölümsüz Klasikler” ve aynı saat diliminde her salı yayımlanacak olan “Müzik Takvimi” programında dinletilen yapıtlar hakkında ilgi çekici bilgiler, bestecilerle ilgili anekdotlar ve yorumcuların renkli dünyalarından kısa bilgiler yer alacak.

Tantanalı Huşu’nun “Fanfar Reverans” adlı programı hafta içi her gün saat 16.00–20.00 arası notalarla, ritimlerle, melodilerle, senfonik şiirlerle dinleyiciyle buluşacak, “Fanfar Revarans: Panzehir!” ise “pazartesi sendromu”na ilaç olacak özelliklere sahip.

Füsun Özgüç’ün hazırlayıp sunduğu, klasik müzik repertuarının baroktan minimale, senfonikten vokale, uzun yılların süzgecinden geçmiş klasikleri hafta içi her gün 14.00-16.00 arası “Kuğunun Şarkısı”nda; 18. yüzyılın eğlence müziği “Divertimento” da hafta sonu 18.00–20.00 arası Borusan Klasik’te olacak.

Borusan Klasik’in yayın akışında yer alacak olan “Gümüş Perde: Klasik”, “Konser Saati”, “Bestecilerimiz, Yorumcularımız”, “Gece Klasikleri”, “Hafta Sonunda”, “Arkadaşım Müzik”, “Klasik Tatlar”, “Klasik Durak” programlarının yanı sıra dinleyicileri bilgilendiren “Müzik Müzesi”, “Müzikal Manşetler” ve “Suflör” isimli güncel köşeler bulunacak.

Geceye Asım Kocabıyık anılarak başlandı

BİFO’nun onursal şefi Gürer Aykal konsere Borusan Holding’in kurucusu ve onursal başkanı merhum Asım Kocabıyık’a saygı ve niteliğinde bir girişle başladı. Aykal yönetimindeki BİFO, İngiltere’nin yetiştirdiği en büyük bestecilerden olan Elgar’ın ünlü Enigma Varyasyonları’ndan 9. Bölüm “Nimrod”u seslendirdi.

İlklerin Gecesi

Borusan Klasik’in yayınına başladığı bu önemli gecenin bir diğer önemli olayı ülkemizin yetiştirdiği yeni kuşak besteciler arasında başarılarıyla adından söz ettiren Zeynep Gedizlioğlu’nun “Kayıp Sessizliğin Anısına Rağmen” eserinin dünya prömiyerinin yapılmasıydı.

Karnaval.com Hakkında

Karnaval.com web ve mobil cihazlar üzerinden erişilebilen 10 radyo istasyonu ve 6 sosyal radyo istasyonu ile Türkiye'nin en büyük dijital radyo platformu. Her ay 4 milyon farklı dinleyiciye ulaşan Karnaval.com, aynı zamanda yüzlerce markaya hizmet veren güçlü bir dijital audio reklam platformu.


www.borusansanat.com

www.karnaval.com