3.5.15

Posthumous / Aşkı Bulunca



Eserleri eskisi kadar ilgi görmeyen ressam Liam Price’ın bir yanlış anlama sonucu öldüğü ile ilgili dedikodular çıkar.
Bu haberle eserlerin satışlarının patladığını gören Liam, gerçeği söylemek yerine “Liam’ın erkek kardeşi” kimliğinde hayatını sürdürmeye karar verir.
Fakat intihar eden ressam hikayesini ilgi çekici bulan güzel gazeteci McKenzie, Liam’ın peşine düşecek; aşk, ikisinin de planlarını alt üst edinceye kadar oyun devam edecektir.

Baş rollerinde “Boardwalk Empire” ile adından söz ettiren Jack Huston ve “Arbitrage”, “Sound of My Voice” ile tanıdığımız genç yıldız Brit Marling’in yer aldığı filmin yönetmeni Lulu Wang.

Filmin mmknmrtb notu ::

'Herkes şu dünyada kendini başkalarına ispat etmek, yaptığı işini beğendirmek ve bunun sonucunda para kazanıp -en azından- sürünmeden yaşamak ister' diyen Posthumous, hem sanatsal idealini gerçekleştirecek, hem de genel olarak hayat şartlarını iyi yönde değiştirecek -istemeden dahil olduğu- bir yalana sarılan -normalde bunu hiç de etik bulmayıp eleştirecek- genç bir sanatçıyı, bu tezine örnek gösterir..

Moda olanı değil de içinden geldiği gibi sanatını icra eden, bu hususta geri adım atmamaya yeminli bir yetenekli sanatçının, onu destekleyecek nüfuzlu bir çevresi, efsanesini üfürecek müritleri olmazsa eğer mesleğinde kariyer yapamayacağını, hak ettiği yere yükselemeyeceğini, hatta doğru dürüst sergi bile açamayacağını anlatan film, giderek daha 'gerçekçi' davranır ve 'sanat çevresi'ne lâyık olduğu eleştiriyi yaparken adeta şöyle seslenir: "Sadece çıkarını düşünen, iyi bir kâr için her şeyi feda edebilecek ticari işletmelerden ne farkınız var ki sizin."




Lulu Wang

Yönetmenlik kariyerine pek çoğu ödül kazanan belgeseller ile başlayan Wang, büyük bütçeli filmlerin prodüksiyon bölümünde yer almaya başlayarak Hollywood’a geçiş yaptı. 
2014 Film Independent Spirit Awards’ta «The Chaz and Roger Ebert Fellowship» ödülünün de sahibi olan Wang, Posthumous / Aşkı Bulunca ile ilk kez uzun metrajlı bir filmin yönetmenlik koltuğuna oturdu.

Wang, film romantik komedi olmasına rağmen özellikle drama oyuncularını tercih ettiğini, bunun olayların doğal akışı içerisindeki komediyi ortaya çıkaracağına inandığını söylüyor.

Filmin yönetmeni Lulu Wang “Artık neden eskisi gibi romantik komediler yapılmıyor?” sorusundan yola çıkarak Posthumous’u yazmış. 
Wang, “Filmi yaparken aklımdaki tek şey Katharine Hepburn, Cary Grant gibi isimlerin filmlerinde gördüğümüz kimyaya sahip karakterler yaratmaktı.” diyor. 
Ana karakterlerin arasındaki ilişkinin aslında bir metafor olduğunu söyleyen Wang, “Aslında film; hayatta risk alıp zor olanı mı seçiyoruz, yoksa kendi rahatımızı bozmayıp olduğumuz yerde sayıyor muyuz sorusunu izleyiciye sordurmayı hedefliyor.” diyor.




Brit Marling

7 Ağustos 1983’te Amerika’nın Chicago eyaletinde doğan Brit Heyworth Marling, oyuncu, senarist ve aynı zamanda film yapımcısı. 
Lisans eğitimini ekonomi üzerine tamamladıktan sonra, senaryo yazarlığını ve oyunculuğunu devam ettirmek için arkadaşları ile Los Angeles’a taşındı. 
Adını ilk defa 2004 yılında yazar ve yönetmenliğini paylaştığı BOXERS AND BALERINAS belgeseli ile duyurdu.

Daha sonra prömiyerini Sundance Film Festivali’inde yapan ve Fox Searchlight’ın dağıtımını üstlendiği SOUND OF MY VOICE (2011), ANOTHER EARTH (2011), THE EAST (2013) filmleri ile karşımıza çıkan Marling, filmlerin yazarlığını paylaşmasının yanı sıra baş rolünü de üstlendi.

Kariyerinin başında katıldığı oyuncu seçmelerinde korku filmleri için bir çok teklif alan Brit Marling, oyunculuğunu tipik sarışın sevgili ya da korku filmlerinde ilk kurban edilen mağdur karakter gibi rollerle sınırlandırmak istemediği için bu teklifleri kabul etmedi. 
Birlikte yola çıktığı arkadaşları Mike Cahill ve Zal Batmanglij ile ortak yönetmenlik, ortak yapımcılık ve ortak yazarlık yaparak güzel işlere imza attı ve oyunculuğunu da sağlam adımlarla ilerletti.



Jack Huston

1982, Londra doğumlu Jack Huston henüz altı yaşındayken Peter Pan’ın oyununu seyredince aktör olmaya karar verdi. 
Hurtwood House Oyuncluk Okulu’nda eğitim alan Huston, mesleğe ilk adımını Spartacus’un uyarlaması olan bir televizton filmiyle attı. 
Daha sonra 2006 yapımı FACTORY GIRL’de Amerikalı şair Gerard Malanga’yı canlandıran Huston, OUTLANDER, SHRINK gibi filmlerde rol aldıktan sonra asıl büyük çıkışını BOARDWALK EMPIRE dizisiyle yaptı.

Canlandırdığı gizemli Richard Harrow karakteriyle kendine özel bir hayran kitlesi edinen Huston, POSTHUMOUS’dan önce son olarak AMERICAN HUSTLE’da rol aldı. 
Aktörün sıradaki projesi ise ünlü klasik Ben-Hur’un yeniden çevriminde başrol oynamak olacak. Huston, filmde orjinal versiyoda Charlton Heston’un canlandırdığı Judah Ben-Hur karakterine ve THE CROW filminin remake’in de Eric Draven’a hayat verecek.




Posthumous Hakkında

• Posthumous’un hikayesi Berlin’de geçiyor. Uygun lokasyonları bulmak için üç sene boyunca defalarca Berlin’e gidip geldiğini söyleyen Wang, niye Berlin’i seçtiği sorusuna cevap olarak şunları söylüyor: “Bütün hikaye bir ressamın etrafında dönüyor ve Dünya üzerinde şu anda Berlin’den daha fazla sanatla iç içe olan bir şehir yok.” Her sokağın köşesinde, her duvarda bir resme rastlamak mümkün. Berlin, insanların sandığından çok daha renkli bir şehir.”

• Posthumous aslında bir hayli “uluslararası” bir film. Filmi yazan ve yöneten Lul Wang Pekin doğumlu. Başrolde Amerikalı Britt Marling’e İngiliz Jack Huston eşlik ediyor. Lambert Wilson bir Fransız. Alman aktörler Tom Schilling ve Alexander Fehling’in de filmde rolleri var.



• Jack Huston rolü canlandırırken hayranı olduğu ve «gerçek oyuncular» diye bahsettiği Humphrey Bogart, James Cagney, James Stewart’tan esinlenmiş.

• Filmde galeri sahibinin asistanı rolünde karşımıza çıkan Tom Schilling ise son dönemin yükselen yıldızlarından. Schilling «Suite Française», «Woman in Gold» gibi büyük prodüksiyonların yanı sıra «Who Am I - Kein System ist sicher» gibi art-house yapımlarla da karşımıza çıkıyor. Çocukluk hayali ressam olmak olan Schilling, filmde bir adım da olsa buna yaklaşıyor.



•  Filmde övgüler alan müzik kullanımının başarılı olma nedenlerinden biri de Lulu Wang’in 4 yaşından itibaren piyano dersleri almaya başlayarak müzik ile iç içe yaşıyor olması.

•  Filmde Marling’in nişanlısını canlandıran Alexander Fehling ise çekimlerin yapıldığı Berlin’de doğmuş ve büyümüş olmasından dolayı mekan seçimlerinde ekibe çok yardımcı oldu.


Posthumous / Aşkı Bulunca

Yönetmen: Lulu Wang 
Senaryo: Lulu Wang 
Oyuncular: Brit Marling, Jack Huston, Lambert Wilson, Tom Schilling, Alexander Fehling 
Görüntü Yönetmeni: Stefan Ciupek 
Kurgu: Matthew Friedman, Antje Zynga 
Müzik: Brian Crosby, Dustin O'Halloran 
Yapımcı: Bernadette Bürgi 
Yapım Yılı: 2014 
Ülke: A.B.D.
Süre: 94 dk 
Dağıtım: Bir Film 
İthalat: Calinos Films

 mmknmrtb notu : 4 / 5