24.5.15

O.H.A. :: Oflu Hoca Beton Sıçan Canavara Karşı



Karadeniz´in çağdaş efsanelerini konu alan bir belgeselin çekimlerine başlayan ekip, ilk olarak Oflu Hoca efsanesinden başlarlar.

Karadenizli işadamı Ali Baltaoğlu, Doğu Karadeniz´i dağ turizmine açacak mega bir inşaat projesine girişmek üzeredir. 

Kaçkar Dağları milli parkına bu proje kapsamında dağ otelleri, yayla tesisleri, kır siteleri inşaa edilecektir. 
Baltaoğlu bu proje ile Doğu Karadeniz´i ‘Orta Doğu´nun Alpleri’ haline getirmeyi vadetmektedir. 

Projenin önünü açacak gerekli kanunlar çıkarılma sürecindeyken, Ali Bey tanıtım ve reklam faaliyetlerine katkıda bulunabileceği düşüncesiyle Karadeniz´in şehir efsanelerini araştıran bir belgesele sponsor olur. 

Araştırmalara bant kayıtlarıyla 90'lı yıllara damgasını vuran ´Oflu Hoca´ efsanesinden başlarlar. 
Bant kayıtlarının kaynağına ulaşılır. Kayıtlar sahtedir. 
Ancak bu kayıtlara ilham olan, doğa üstü güçlere sahip ermiş bir derin hocadan bahsedilmektedir. 

Ali Bey derinleşen hoca efsanesinin iyi bir reklam potansiyeline sahip olduğunu düşünür ve ekip efsane hocaya güdümlenir. 
Ancak bu karar başlarına bir dizi absürt felaketin gelmesine sebep olacaktir. 
Harikalar diyarında madde ile mananın savaşı başlar.




Mânâ kazansa ya artık maddeye karşı

Her hafta gösterime giren onlarca 'şahane' filmden yer bulup da bir türlü vizyona giremeyen O.H.A.'yı, bir basın gösteriminde izlediğimde çok daha gençtim diye hatırlıyorum..
Zamanında yazmak gibi bir huyum olmadığından, her zaman karşılaşmadığım böylesine başarılı ve bizden bir iş hakkında -aklımda kaldığı kadarıyla da olsa- şimdi yazmayı bir borç biliyorum..


Ey seyirci, öncelikle şunu bilmelisin ki, adında 'Oflu Hoca' ibaresi var diye hemen aklına geleni ta buradan görebiliyor ve sana hak veriyorum; lâkin, bu yapım -sandığın gibi- sulu zırtlak bir komedi falan değil..
Bilakis, hiç durmadan sıçtığı betondan boklarıyla doğanın içine eden canavarları andıran müteahhitler başta olmak üzere politikacıların, askerlerin ve toplumun hemen her kesiminin -hak ettiği kadarıyla- hicvedildiği, belgesel kılığına girmiş 'mokümanter' bir film..


Elbette daha önceden de var olan, ancak şanı büyük 'Taksim Gezi Parkı Direnişi' sırasında tam mânâsıyla patlama yaptığına tanıklık ettiğimiz zeka oranı yüksek eleştirel mizahın bir yansıması olarak da değerlendirilebilecek bu film, Türk Sineması açısından da bir ilki gerçekleştiriyor..


Gençlere çok tuhaf gelecektir belki ama bir zamanlar bu ülkenin sinema ve televizyonlarında 'politik mizah' yapılabiliyordu..
Öte yandan, dönemin şartları icabı muhatabına biraz kaba biçimde ve taklite dayalı olarak da fazla direkt yüklenen bu mizah anlayışının demodeliği, bu yüzden artık pek de güldüremeyeceği ortada..


İşte, bendenizi tam anlamıyla gülmekten yerlere yatıran O.H.A. : Oflu Hoca'yı Aramak, yeni koşulların da etkisiyle geliştirip yarattığı, zekası yoğun, yaklaşımı ince ama 'acımasız', hatta anarşist bir mizahı yükselterek, 'protest' anlayışlı güldürü sinemamızı pek güzel güncelliyor..

Levent Soyarslan'ın yazıp yönettiği film, ülkenin resmen bir anonim şirkete dönüştüğünün ibretlik resmini gösterirken, müthiş mizahını ciddiyetinin içinde saklayarak sunduğundan olsa gerek, bazı sahneleri insanı uzun süreli bir gülme krizine sokuyor..


Bu türün olmazsa olmazı, 'gerçekçi' oyunculuk hususunun gayet iyi kotarıldığını, hatta figüran denebilecek kadar küçük rollerdeki yardımcı oyuncuların hallerinde bile bir belgesel gerçekliği gözlemlediğimi söyleyebilirim..


Bu arada -hatırladığım kadarıyla- özüme oldukça gereksiz gelen, aslında yeni bir sürpriz yaratma endişesiyle mevzuya eklemlendiği de anlaşılan 'otelde yangın' bölümüyle, filmin hem komedi, hem de merak unsuru biraz aşağı düşüyordu sanki..


Bilahare, inşaat canavarı Ali Baltaoğlu'nun -sinema eleştirmenliği de okumuş- 'genç ve güzel' oyuncu sevgilisinin ekibe dahil oluşuyla yeniden yükselen tüm bu unsurlar, Karadeniz turuna çıkan bu kadıncağızın bir ayı tarafından dağa kaldırılmasıyla adeta zirve yapıyor..

O.H.A. elbette sadece güldürmüyor; memleketin bürokratını, polisini ve askerini, siktiriboktan bir para babasının önünde hazırolda tutan bu iğrenç düzene lanet de okutturuyor..
Daha ne yapsın?!





O.H.A. : Oflu Hoca'yı Aramak

Senaryo - Yönetmen - Kurgu: Levent Soyarslan 
Görüntü Yönetmeni: Vedat Demir Müzik: Cihan Sezer
Oyuncular: Yaşar Kalyoncu, Adem Yılmaz, Ergun Karamık, Murat Çelik, Taies Farzan, Burak Saraçoğlu, Harun Akusta 
Yapımcı: Zeynep Kesler, Levent Soyarslan
Yapım Şirketi: LVT
Dağıtımcı: Mars Dağıtım

  3.5 / 5