4.2.15

Leviafan :: Devlet Denen Canavarın Ettikleri



Rusya’nın en önemli yönetmenlerinden biri olan Andrey Zvyagintsev, Vozvrashchenie / Dönüş, Izgnanie / Sürgün ve Elena gibi ödüllü filmlerinin ardından Leviathan ile yine çarpıcı bir hikayeye imza atıyor. 

Yozlaşmış otoriteye karşı tek bir kişinin mücadelesini olgun bir dille gözler önüne seren film, Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Yabancı Film Adayları arasında yer aldı ve 2014 Cannes Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü'nü aldı. 

Katıldığı pek çok festivalden “En İyi Film” ödülüyle dönen Leviathan, 2015 Oscar Ödülleri’nde “En İyi Yabancı Film” dalının en önemli adaylarından biri olarak Rusya’yı temsil ediyor.

Araba tamirciliği yaparak geçimini sağlayan Kolya, eşi ve çocuğuyla birlikte mütevazı bir yaşam sürmektedir. 


Hayatı, bir gün şehrin Belediye Başkanı’nın, dükkanı ve evinin bulunduğu araziyi elinden almak istemesiyle değişir. 
Kolya, bu duruma itiraz ederek hukuku kendine göre yöneten otorite ile mücadele etmek zorunda kalır ve Moskova’dan gelen avukat arkadaşı Dmitri’den yardım almaya karar verir. 


Yaşadığı süreçte evi ile birlikte sahip olduğu her şeyi kaybetmek üzere olan Kolya, kızgınlıkla beraber çaresizliği de omuzlarında hissedecektir.


Köşeye sıkıştırdığını düşündüğün an seni yok edebilme kabiliyeti gösterebilen bir canavardır muktedir..
İktidarda kalabilmek, çeşmenin başını bırakmamak için elinden gelen her şeyi yapabilir, etrafına çamur atar, çirkefleşir; her türlü pisliğe de bulanabilir icabında ve en sonunda da pırıl pırıl bir biçimde arzı endam eyleyebilir..
Hem de bütün günahlarından arınmış, arındırılmış olarak..


Binlerce yıldır halkların beynini yıkayan, olmadı kafalarını ezerek onları kendine mahkûm kılan devlet ve onun baş yardakçısı din kurumu, en ufak bir bireysel uyanışta el ele vermeye ve de gereğini yapmaya, her zaman hazırdır..
Tıpkı, dedelerinden kendine miras kalmış bir toprak parçasında elleriyle kazıyarak kurduğu evini ve ailesini, devlet denen canavarın ağzından almaya çalıştığı an, umutları dahil her şeyiyle yutulan Kolya gibi..


Leviafan, hiciv yüklü mizahı ve ara ara insanı boğan ya da aniden içini ısıtan hüznüyle, Andrey Zvyagintsev'den yeni bir başyapıt..





Leviafan / Leviathan

Yönetmen: Andrey Zvyagintsev
Senaryo:  Oleg Negin, Andrey Zvyagintsev
Oyuncular: Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova, Roman Madyanov, Vladimir Vdovichenkov
Yapım: 2014, Rusya, 140'


  4.5 / 5