30.11.14

John Wick :: Arabama ve Köpeğime Dokunmayacaktın



Çok sevdiği karısının ani ölümünden sonra John Wick'e (Keanu Reeves), ondan son bir hediye gelir: Onu sevmeyi asla unutmamasını rica eden bir not ile Daisy isminde yavru bir av köpeği. 

Fakat John’un yası, 1969 model Boss Mustang’i, sadistik bir tip olan Iosef Tarasov’un (Alfie Allen) dikkatini çekince, bölünecektir.

John arabasını satmayı reddedince, Iosef ve adamları evine girer ve arabasını çalarlar. 
Bu sırada John’u, bilincini kaybedene kadar kadar dövüp, Daisy’i de öldürürler. 

Bilmeden, yer altı dünyasının en acımasız suikastçılarından birini tekrar uyandırmışlardır.

Emekliye ayrılmış bir tetikçiyken, Rus Mafyası tarafından aksiyona yeniden katılmaya zorlanan, suçluların yer altı dünyasında bir efsane olan John Wick, düşmanlarının peşine acımasızca düşecektir.


Hıncını Almış Bir Hıncal Uluç Keyfi

Asmalı, kesmeli, deşmeli ve debdebeli geçmişinin üzerine sünger çekerek, sessiz ve de namuslu bir yaşantı dönemine girmiş, süper özellikli dövüş yeteneklerine sahip bir gizemli adamın damarına basıldığında, nasıl da bir korkunç intikamcıya dönüşebileceğine dair, ibretlik bir vesika daha..


Film, gayet hoş bir giriş yapınca, kaliteli, iyi bir gerilimin umuduyla hallenmiştim aslında; ancak ve heyhat ki giderek, 'stilize' olmaya çalışan bir şiddet ile çizgi roman estetiğine meyilli bir üslup dışında pek de bi numarası olmayan, vasat bir işle karşılaştım..


Gerçi daha önceden, John Wick'in 69 model Mustang'iyle asfalt ağlatma, lastik yakma çabalarını gördüğümde anlamalıydım, filmin sıradan bir aksiyonun dışına çıkamayacağını..


Filme olan -az da olsa- sempatimin tek kaynağı, dünya tatlısı, dünya masumu o güzelim köpeğin öldürülmesiydi; ki Wick'in film boyunca eşek cennetine gönderdiği bir tümen kötü adamın akıbetini büyük bir zevkle, hatta hıncını almış bir Hıncal Uluç keyfiyle izlememin sebebi de elbette o köpecik idi..


Koskoca sinema endüstrisinin ticari mantığını sorgulayarak, 'Buna ne gerek vardı şimdi' gibisinden söylenerek, safdillik yapmak niyetinde değilim..


Lâkin, daha iki ay önce, Denzel Washington'ı başrolünde izlediğimiz The Equalizer, benzer mevzuyu, daha iyi bir öykü ve daha iyi bir yönetmenlikle sunmuştu ya bize..
Köpek sevgisinin nasıl acayip bir tutku olduğunu da, The Rover'ın finalinde, çok daha derinden sarsılarak anlamıştık ya bacım.. demekten de kendimi alamıyorum..


Her türlü suç ve aksiyon filmi kalıplarını, 'Ters Ninja Kanunu' da dahil uygulayan bu film için, son tahlilde, 'Cartoon-vari' olayım derken, başta ana kahraman John Wick olmak üzere cümle karakterlerini kartona çeviren bir aksiyon ve gerilim filmiydi, diyebilirim..



John Wick

Yönetmen: Chad Stahelski, David Leitch
Senaryo: Derek Kolstad
Oyuncular: Keanu Reeves, Michael Nyqvist, Alfie Allen, Willem Dafoe
Yapım: 2014, ABD, Kanada, Çin, 101'


   2.5 / 5



1 yorum:

  1. 2.5 mu? gitmeyi düşünüyordum ve deli gibi bekliyodum filmin gelmesini. şu an hayal kırıklığındayım :(

    YanıtlaSil