22.11.14

Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu


"Yaşam hikayesi ile tarihe yön veren, Ölümsüzlük Suyu; Ab-ı Hayat’ın peşinde sayısız maceraya imza atan Evliya Çelebi, beyaz perdede yeniden hayat buluyor. 

14 Kasım’da vizyona giren film, Nil Nehri’nde başlayarak günümüz İstanbul’unda devam ediyor. 

Filmde en çok dikkat çeken karelerin başında ise birebir modellenmiş olan Galata Kulesi, Sultan Ahmet, Eminönü, Karaköy, İstanbul Boğazı ve Ortaköy Camii’nin yer aldığı sahneler geliyor. 

Filmin seslendirmesinde ise Haluk Bilginer, Ahmet Kural, Murat Cemcir, Nurseli İdiz, Engin Alkan ve Sevinç Erbulak gibi pek çok başarılı isim yer alıyor."





Önce bi uyarayım, bu yazı -bu kısmı hariç- ilgili şirketler tarafından, yayınlamamız için bize gönderilen bir yapım notudur..

Sadece bunun için demiyorum- binbir çeşit yazım hatalarıyla dolu olabilen bu türden yazıları, elden geldiğince düzelterek buraya koyuyorum; diğer hatalara, yanlış bilgilere ise haliyle dokunmuyor; 'Bir bildikleri vardır herhal, günahları boynuna' diyorum..

Bunu da şunun için söylüyorum: Yazıdaki, 'Türkiye’nin ilk 3D animasyon filmi' iddiası tamamen gerçek dışıdır..
Ben de bu iddiaya güvenerek gittiğim basın gösteriminde öğrendim son durumu..
Bir kaç gün önce, aynı filmin galasına gidenlerin karşılaştığı rezaletten bahsetmeyi ise hiç istemiyorum..

2D animasyonun kalitesinden bahsedecek olursam eğer, hemen akla gelen bir kalıbı kullanmam gerekecek: Neresinden tutsam elimde kalıyor..
Elbette bu konuda bir devrim falan yapılmasını beklemiyordum; ama bu iş, animasyonun bugün geldiği noktanın o kadar uzağında ki, bunu değil üç boyut, beş boyut yapsan ne fayda..

Yalnızca öndeki figürlerin ve nesnelerin hareket ettiği, geride kalan diğer her şeyin, bir tiyatro dekoru, bir tablo gibi sabit durduğu; dünyanın en kalabalık kentlerinden biri olan İstanbul'un cadde ve sokaklarında -kadrodaki bir kaç kişi hariç- kimselerin görünmediği bir animasyon..

Koskoca filmden akılda kalan tek ayrıntı, yan rollerden olan iki bıçkın karganın, iyi seslendirilmiş muhabbetleriydi..
Gerisini koyver gitsin..




Evliya Çelebi'yi, Afrikalı yerlilerin zehirli oklarıyla dört asırlık bir uykuya yatırıp, daha sonra da günümüzün Eminönü önünde uyandırmanın saçmalığını görmezden gelsek bile, filmin ana sponsorları olan, Turkcell, LC Waikiki ve Simit Sarayı'nın falan gözümüze sokulan devasa reklam panolarını görmemek için kaçacak hiçbir yeriniz kalmıyor maalesef..

Bu durumda hemen akla gelen şey de, "Dört yüzyıllık o sıçramayı yapmanın nedeni, iş bu reklam kuşağını devreye sokmak olmasın sakın." oluyor..
Misal, aradan 300 yıl geçseydi, Simit Sarayı bi şekilde uydurulurdu o zamana da, Turkcell reklamını nereye monte edeceklerdi..

 2   /10


Benden bu kadar; gayrı yapım notuna devam..

Anibera Görsel Efekt ve Animasyon Stüdyoları’nın Vfx Animasyon Stüdyoları işbirliği ile hayata geçen film; T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu, T.C Kültür Bakanlığı ve Eurimages tarafından da destekleniyor.

Türkiye’nin ilk 3D animasyon filminin yapımcısı Alper Afşin Özdemir filmin çıkış noktası ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; ”UNESCO 2011 yılını “Evliya Çelebi Yılı” ilan etti. Avrupa Konseyi, kapsamlı bir değerlendirme sonucunda 2010 yılında 'İnsanlık Tarihinde Kültürler Arasında Köprü Kuran' 101 kişilik bir liste belirledi. Sonunda en önemli bulduğu 20 kişiyi final listeye taşıdı. Leonardo Da Vinci'den Rahibe Teresa'ya Albert Schweitzer'den İbn Rüşt'e, Gandhi'den Fulbreigt'a ve Konfüçyüs'e dek kimler yok ki listede... Ve listenin 1. sırasında ise dünyanın en büyük seyyahı Evliya Çelebi yer alıyordu. Bu film vasıtasıyla, dünyaca ünlü böylesi bir değerimizi bugünün İstanbul'unda herkese anlatmak istedik.”dedi.

Türk Hava Yolları ana sponsorluğunda 7 Kasım 2014 cuma günü sinemalarda yer alacak olan filmin diğer sponsorları arasında Turkcell, Doğa Koleji, LC Waikiki ve Simit Sarayı yer alıyor.





Evliya Çelebi ve Ölümsüzlük Suyu Kısa İçerik:

Ölümsüzlük Suyu’nun, Ab-ı Hayat’ın peşinde olan Evliya Çelebi 17. Yüzyılda Nil Nehri kıyısında aradığını bulur, ancak kötü kraliçe, Evliya Çelebi'nin bu mutluluğu uzun uzadıya yaşamasına izin vermez ve Evliya Çelebi uzun bir uykuda bulur kendini..  
Uyandığında ise kendisini iki kıtanın kesiştiği İstanbul’da bulur. 
21. Yüzyıla uyanan Evliya Çelebi’ye, ölümsüzlük suyunu 400 yıl önce onunla beraber içen dostu ve en yakını kazcağızı yol arkadaşı olur. 
Günümüz İstanbul’unda uyanan Çelebi’ye hikayede akıllı ve zeki olan on yaşındaki sevimli Can arkadaşlık eder. 
17. Yüzyılda ölümsüzlük suyu üzerine döküldüğü için 400 yıllık bir ömür kazanan ve ömrünü ölümsüzlük suyunun geri kalan kısmını bulmaya adayıp Evliya Çelebi’nin peşine düşen kötü kraliçe, Evliya Çelebi’ye İstanbul’da da rahat vermez. 
Amacı ölümsüzlük suyu ile beraber sonsuz gücün sahibi olmaktır.

Anibera Görsel Efekt ve Animasyon Stüdyosu Hk. 

Anibera, animasyon alanında sinema ve TV serileri hayata geçirip, reklamverenlerin tüm animasyon ihtiyacını karşılamak üzere kuruldu. 
3D modelleme sürecinden merchandising sürecine kadar işi kurgulayan ve yöneten bir yapı olma vizyonu ile yola çıktı.