18.5.14

The Returned :: Onlar Zombi değil Gerigelen


Bütün dünya, bir tür 'zombi virüsü'nün etken olduğu korkunç bir salgının tehdidi altındadır..

İnsanı kesinlikle ölüme götüren bu virüsün etkisinden kurtulmanın tek yolu vardır: Bu hastalıkla ölenlerin omurilik sıvısından üretilen bir proteini kullanmak..

Hastalığa yakalanmış kişiler, her gün düzenli olarak bunu damardan enjekte ettiğinde, gayet sağlıklı olarak hayatlarını sürdürebilmektedirler..

Aslında bu yolla virüs yok olmuyor, dolayısıyla da hastalık tedavi edilemiyor; ama virüs ya da hastalık kontrol altında tutulmuş oluyor..

Virüs bulaşarak zombileşen, sonra da bu yolla tedavi edilen kişilere, orijinalite yanlıları 'returned' derken, bazıları 'dönüşen' demekte, bense 'gerigelen' demeyi tercih etmekteyim..

Hastaların bizzat kendileri ise "Lan oğlum bize ne derseniz diyin umurumuzda diil, yeter ki proteinli serumumuzu üretmeyi ihmal etmeyin" demektedirler..


Tabii bu -patavatsızca da olsa- işin esprisidir..

Geri gelen bu arkadaşların kontrol edilmesi ve tedavilerinin takibi gibi 'hayati' sorunlar, hem devlet, hem de onları zombi olarak algılayarak 'işkillenen' toplum için büyük önem arz etmektedir..

Bu konuda uzmanlaşmış bir hastanede hem gerigelen tedavisinde, hem de bunun için fon ayarlama hususunda canla başla çalışan Dr. Kate (Emily Hampshire), filmimizin de baş kahramanıdır..

Yakışıklı bir müzisyen olan kocası Alex'in (Kris Holden-Ried) de bir gerigelen olması, doktor hanımı bu çalışmalarda daha da 'motive' etmesin de ne etsin sayın seyirciler..


Henüz çocukken, ebeveynini bu yüzden kaybetmiş Kate, şimdi de kocasını kaybedecek olmanın korkusuyla, ona mutlaka gerekli olan proteinin temini için illegal yolları dahi zorlamaktadır..

'Doğal protein'in üretiminin hem pahalıya gelmesi, hem de 'verici'lerin giderek azalmasından ötürü, bu 'insani' çalışmalar -hasta ve yakınları dışında- toplumun büyük kesimine bir yük gibi görünürken; 'yapay protein' için yapılan çalışmalar da bir türlü olumlu sonuç vermemektedir..

Bu mevcut durumu fırsat bilen ve bir süredir faaliyete geçen kara maskeli, Faşist zihniyetli, yavşak beyinli bazı gruplar, hastane ve de doktorlara saldırmaya, geri dönmeye çalışan hastaları da katletmeye başlarlar..


Sonunda ilaç stoklarının tükenme noktasına gelmesi, kahramanlarımızı ve tüm geridönenleri trajik bir sona sürüklerken -beklendiği üzre- devletin bizzat kendisi de giderek o illegal gruplara benzeyerek, Faşistleşecektir..

Bundan önce yaptığı, 'şeytan çıkarma'lı filmlerin en kötü örneklerinden biri olan La Posesion de Emma Evans (2010) vesilesiyle tanıştığımız İspanyol yönetmen Manuel Carballo'nun kariyerinde aşama yaptığını görmek memnuniyet verici..

Evet evet yanlış duymadınız.. Belki benimle hiçbir ilgisi yok ama, böylesine gelişmelerden memnun oluyorum işte..
Yani hep sanıldığı gibi, kötü filmleri yazıp da yerin dibine sokarken öyle pek eğleniyor ya da zevkten dört köşe falan oluyor değilim, onu demek istiyorum..


The Returned'in en bariz özelliği ya da güzelliği, 'zombi' olayına salt korku ve dehşet tarafından yaklaşmaktan imtina etmesi..

Konuya 'ölümcül bir hastalık' olarak bakan film, onun genel seyir durumunun yanı sıra, hastanın ve yakın çevresindekilerin o esnadaki psikolojisine bakış atarken -en mühimi de- bu salgının toplumsal sorunlar yaratan sonuç ve de yankılarına değiniyor..

Özellikle Emily Hampshire'ın başarılı performansıyla sırtladığı film, oldukça sağlam gerilimi ve iç yakıcı dramıyla, türünün klişe handikaplarını aşmaya çalışırken, genel olarak vasat görünen düzeyini de pozitif yönde zorluyor..

Son tahlilde, hayatta tesadüflerin önemine, bir kaç saatin bile yaşamsal değeri olduğuna vurgu yapan The Returned, son bir mesaj olarak da şunu diyor: "Hani senin çok sevgili o dostun var ya o dostun.. Hah işte onu, iyilik ve bolluk zamanında değil, kötülük ve de yokluk zamanında -hem de tam netliğiyle- tanıyacaksın..
Ve büyük ihtimalle de şaşıracaksın.."




The Returned / Virüs

Yönetmen: Manuel Carballo
Senaryo: Hatem Khraiche
Oyuncular: Kris Holden-Ried, Emily Hampshire, Shawn Doyle, Claudia Bassols
Yapım: 2013, İspanya - Kanada, 98'

  5