4.1.14

Byzantium :: Acıların Vampiri Clara ve Masum Kızı


200 yıldır insan kanıyla beslenen gizemli bir kadın olan Clara işlediği bir cinayetin ardından kızı Eleanor'la beraber bir kıyı kasabasına sığınır.

Ancak onlar için artık hiçbir yer güvenli değildir; çünkü ölen kişi, Clara’ya daha önce ölüm fermanı veren ve senelerdir hesaplaşmayı bekleyen 'Kardeşlik' adında bir vampir topluluğunun üyesidir.

Striptizcilik yapan Clara, Noel ile tanışır ve onun Byzantium adlı pansiyonunda kalmaya başlarlar.

Eleanor ise, yeni arkadaş edindiği Frank’ten etkilenerek ona ölümcül sırlarını anlatır.

Bu bilginin kasabada yayılmasıyla Clara ve Eleanor, kaçmaya çalıştıkları karanlık geçmişleriyle bir kez daha yüzleşmek zorunda kalacaklardır.




Ömrümün inkıtalarını oynadığım şu günlere gelene kadar -takdir edersiniz ki- nice ölümsüz vampirler gördü şu nazarı pek manâlı gözlerim, nice vampire*nin de ılık nefesini boynumda hissettim umarsızca..

Bildiğiniz gibi, kan içerek hayatlarını idame ettirebilen bu mahlukları, tek bir türün özellikleriyle tarif edebilmek gayrı mümkün değil..




Konuyla ilgili her kitap yazanın, her film çekenin, bu garibanların özelliklerine -sanki babalarının malıymışcasına- eklemeler, çıkarmalar yapmasından ben de şikayetçiyim a dostlar..
Birileri çıkıp da bu başıboşluğa, bu keyfiliğe bir son vermeli, olaya bir standart getirmeli diye düşünüyorum..

Neyse.. bu konu oldukça kapsamlı ve tartışmaya açık..
Geçelim şimdilik..

Filmimizin vampir cinsine gelirsek eğer..
Bir insanın vampire dönüşebilmesinin 'bilinçli' bir tercihe dayandırılması, bu cinsin en mühim özelliklerinden..
Öyle klasik şekilde, bir ısırıkla başkasını vampir yapma kolaycılığına taviz vermeyen ve bunu belli bir törensel ve de sihirli bir aktiviteye, ritüele bağlayan bir sistem bu..




Denizin ortasındaki bir 'ıssız' adada, daha doğrusu denizden göğe doğru yükselen, devasa boyutta bir kayalıkta başlayan bir dönüşüm ya da yok olarak yeniden var olmak, söz konusu..

Yüzyıllardır bu yöntemi kullanan ve içlerine asla kadınları sokmayan -mizojinist deyyuslar!- bir vampir klanına sızarak, cebren ve hileyle vampirliğe ulaşan ve de bu yüzden sürgün hayatı yaşayan bir kadın ile sevgili kızı, filmimizin de asıl kahramanlarıdır..

Gün ışığından etkilenmeyen, ara sıra dişlerini kullansa da daha ziyade, anında uzayan baş parmak tırnağıyla damar kesip kan emen cinsten bu vampirler, bu türden bazı filmlerde tasvir edildiği gibi, üstün meziyetlere, lüks yaşantılara sahip varlıklar olmayıp -adeta- asla iyileşemeyecek bir hastalıktan muzdarip, sürekli zorluklarla mücadele ederek yaşamlarını sürdürebilen yaratıklardır..




Bu haliyle, steril vampirli The Twilight Saga 'fantezi'sine çok uzak, Låt den rättekomma in (2008) / Gir Kanıma gerçekçiliğine oldukça yakın bir yapım bu..

Gençlere kıyamadığından olsa gerek- öteki tarafa biletleri kesilmiş de götürecek otobüsü bekleyen, yani her an ölmeye hazır -bencileyin- yaşlıları kurban olarak seçen Eleanor (Saoirse Ronan)'un, kah uzaklara dalarak, kah gözlerini kapatarak yaptığı hatırlamalarla ya da defterine yazdığı anılarıyla, ana ile kızın -200 yıla dayanan- geçmişlerine dair bilgi ediniriz..

Bu bilgi aynı zamanda, henüz gençliğinin başından itibaren onlarca yıl tecavüze ve eziyete maruz kalan Clara'nın (Gemma Arterton) sert ve de acımasız mizacını da bize açıklar..




Bu arada, güzelliği baş döndürücü Gemma Arterton ile Saoirse Ronan'ın mükemmel oyunculuklarına, Eleanor'un lösemili arkadaşını canlandıran Caleb Landry Jones'un başarıyla eşlik ettiğini ekleyeyim..

Bir yere ait olamamak, yerleşememek, arkadaş dahi edinemeyerek yalnızlığa mahkum olmak, hep birilerinden, bir şeylerden kaçmak, gizlenmek, kendileri hakkında yalan kimlikler ya da hayat hikayeleri uydurmak ve beslenmek için insan kanına muhtaç olmak..

Byzantium, bu zor hayatı, gerçekçiliği ve gizemi dengeli oluşturulmuş bir atmosferde, ağır ağır ilerleyen, ama merak duygusunu hiç yitirmeyen bir üslupla, mümkün olduğu kadar klişelere uzak kalarak anlatmayı beceren, izlenesi bir film..

* Dişi vampir


Byzantium / Bir Vampir Hikayesi

Yönetmen: Neil Jordan
Senaryo: Moira Buffini (Moira Buffini’nin “A Vampire Story” adlı oyunundan uyarlanmıştır.)
Oyuncular: Gemma Arterton, Saoirse Ronan, Sam Riley, Jonny Lee Miller
Görüntü Yönetmeni: Sean Bobbitt, B.S.C
Kurgu: Tony Lawson, A.C.E.
Müzik: Javier Navarrete
Yapım Yılı: 2012
Ülke: İngiltere, ABD , İrlanda
Süre: 118 dk.
Dağıtım: M3 Film
İthalat: Calinos Films

7  /10