19.1.14

American Hustle :: Düzenbaz


Zeki dolandırıcı Irving Rosenfeld (Christian Bale) ile eşit derecede zeki ve seksi İngiliz ortağı/metresi Sydney Prosser (Amy Adams), çılgın FBI ajanı Richie DiMaso (Bradley Cooper) tarafından yakalanınca, onun için çalışmak zorunda kalırlar.  

DiMaso onları, çekici olduğu kadar tehlikeli de olan Jersey’li üst tabakanın ve mafyanın ortasına bırakır. 

DiMaso ve FBI departmanını yöneten beyinler, başka dolandırıcıları da yakalamak için, bir Arap şeyhinin yönettiği Atlantic City’de düzenlenecek ve yüksek profilli kumarbazların da katılacağı  bir oyun kurarlar. 

Bu arada, 'tutkulu ve havai' özellikli New Jersey belediye başkanı Carmine Polito (Jeremy Renner),  FBI ile dolandırıcıların arasında kalmıştır.


Dolandırıcı Irving Rosenfeld’in ne yapacağı belli olmayan güzel ama aptal karısı Rosalyn (Jennifer Lawrence) ise tüm bu dalavereli dünyayı yerle bir edebilecek tek kişidir. 

David O. Russell'ın daha önceki iki filmi gibi American Hustle da bir aşk, yeniden doğuş ve hayatta kalma hikâyesidir. 






American Hustle / Düzenbaz

Senarist-Yönetmen: David O. Russell
Oyuncular: Amy Adams, Bradley Cooper, Christian Bale, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner, Robert De Niro
Tür: Dram, Suç
Süre: 138'
Yıl: 2013


Birbirinden ilginç ve renkli olması özellikle amaçlanmış- oldukça 'stilize' bir karakter çalışmasıyla betimlenmiş kahramanlara sahip, son derece 'eğlenceli' bir film..

Daha ziyade, bazıları 'karikatürize'ye dahi kaçan bu karakterlerin hakkını tam anlamıyla veren beş oyuncunun performanslarıyla kendisini büyüten yapımın senaryo özgünlüğünün, biraz tartışmalı olduğunu düşünüyorum..
Zira, izlerken muhtelif filmleri hemen akla getiren, 'eklektik' bir senaryo bu..


Son tahlilde, senarist - yönetmen David O. Russell hakkında, önceki filmi Silver Linings Playbook (2012) kalitesinin biraz uzağında kalsa da, 'Oscarlık' iş çıkarma zanaatkârlığında, kendisi artık 'üstad' düzeyine gelmiştir diyebiliriz..


  3.5 5