26.10.13

Şevkat Yerimdar :: Öz Hakiki İvedik


Balat'ın tarihi çarşısında yumurta dükkanı işleten, sıradan ama her sıradan insan gibi bazı arızaları da olan bir adamdır Şevkat Yerimdar.

Hayattaki en büyük tutkusu, ölesiye bağlı olduğu takımı Beşiktaş'tır.

Çevresi tarafından çok sevilen ve iyi kalpli bir adam olan, ancak öfke kontrolünü sağlama konusunda zorluklar yaşayan Şevkat'ın yumurtacı dükkanına bir gün bodoslama bir araba girer.

Son derece zengin bir ailenin kızı olan Pelin'in yaptığı bu kazanın akabinde takip eden olaylarla Şevkat'in hayatı ters yüz olacaktır..


İnternette yayılan videolarla herkesin tanıdığı ve Oldu Teşekkürler skeçlerinin baş kahramanı olan Şevkat Yerimdar karakterinin sinema filminde başrolü Özgürcan Çevik oynuyor.

Romantik komedi türündeki filmin yönetmeni ise Bülent İşbilen.





Şevkat Yerimdar, 'Televizyon ve internette izlenme rekoru kırınca gaza gelerek sinemaya atlayangiller' familyasından yeni bir örnek..

Her anlamda- Recep İvedik ve Sabit Kanca'nın izinden giden bir film..
'Her anlamda' derken senaryo yokluğundan, oyunculuk dahil yönetmenlik zaafından ve diğer eksikliklerden bahsediyorum tabii..

Öte yandan, 'Yiğidi öldür ama hakkını da ver' demişler; ki Yerimdar, hem İvedik'ten hem de Kanca'dan çok daha 'hakiki' ve 'yaşayan' bir karakter..

Aynı şekilde -esas konusu bu olmamasına rağmen- şu sıralar piyasada pek revaçta olan 'Beşiktaş ve Beşiktaşlılık' üzerine bi şeyler yumurtlamaya çalışan 'yapay' işlerden çok daha iyi ve de gerçekçi bir biçimde mevzuya yaklaşıyor..


Bu arada, kendisine -zorla- ceza kestirdiği trafik polisinin yüzüne karşı, "Yaz bakalım yaz bakalım" deyu slogan atmasını, Şevkat Yerimdar'ın çArşı'ya olduğu kadar, Gezi Direnişi'ne de yolladığı bir selam olarak algıladım ve takdir ettim..

O değil de, pek güzel gözleriyle gayet anlamlı bakmasını da bilen Başak Parlak'ı, filmin en güzel şeyi olarak değerlendirmeyi, kutsal bir görev addediyorum..

O da değil de, filmin son jeneriğinde gösterilen videoda, kahramanın -film boyunca bize empoze edilen- karakterinin tamamen dışında biri gibi sunulmasının -saçmalamak dışında- manası nedir?.
"Elimizde pek komik bir video vardı da filme eklemeden rahat edemedik be ağbi" bunun cevabı olabilir mi acaba?


  1.5 5