1.8.13

A Late Quartet :: Egolar Yükselirken Kuartet Çatırdarken


Yirmi beş yıldır birlikte müzik icra eden, Peter (çello), Juliette (viola), Robert (ikinci keman) ve Daniel (keman)'den oluşan yaylı çalgılar dörtlüsü The Fugue, en yaşlı üyesi Peter (Christopher Walken)'in, Parkinson hastalığına yakalanmasıyla temelinden çatırdamaya başlar..

Peter'in emekli olma ve yerine bir başka çello sanatçısı bulma kararı, diğer üyeler arasında aslında ezelden beri mevcut olan, ancak üstü örtülü bırakılmış kimi sorunları gün yüzüne çıkaracaktır..

Birbirleriyle evli olan Robert (Philip Seymour Hoffman) ile Juliette (Catherine Keener)'in sorunlu ilişkileri, keman öğrencisi kızları Alexandra (Imogen Poots)'nın vaziyeti daha da karıştıracak gönül işleri, bu aileye çok önceleri de 'müdahil' olmuş Daniel (Mark Ivanir)'in yeni atakları..

Bütün bu sorunlar ve ayrıca ona eklenen, yirmi beş yıldır 'ikinci kemancı' olmanın 'ezikliği' içinde debelenen Robert'in birinci kemancılığa 'yükselme' hevesi, ilk bakışta küçük bir müzik grubunun darlığı içine sıkışmış gibi görünen filmin öyküsünü, alabildiğine genişletip renklendiriyor..


Böylesine çok uzun süreli, çok yakın ve yoğun iletişim gerektiren insani ilişkilerde, dostluk ya da aşk gibi unsurlarla perdelenmiş tutku ve de egoların, uygun ortamı bulduğu ilk fırsatta patlayarak ortaya saçılması normal olsa gerek..
Yine de, klasik müzik çevresi gibi 'saygın' bir atmosferde böyle bir şeyin gerçekleşmesi ilk anda şaşırtıcı geliyor; ancak, insan denen ikiyüzlü yaratığın tıynetini er ya da geç her ortamda faş edebileceğini fark etmekte gecikmiyoruz..


Yönetmen Yaron Zilberman, bu ilk 'kurmaca' filminde -adeta bir 'füg' bestelercesine- titizlikle giriş yapıyor, başarıyla geliştiriyor ve güzel bir finalle de eserini noktalıyor..

Ana tema olarak müziğin kapsayıcı varlığı üzerine, türlü insani ilişkilerin/çatışmaların -kâh coşup, kâh sönümlenen- sololarla kendini gösterdiği, 'incelikli' ve son derece 'estetik' bir film A Late Quartet..


Tüm oyuncuların, karakterlerinin hakkını verdiğini, özellikle de Christopher Walken ve Philip Seymour Hoffman'ın nefis oyunculuklarıyla göz kamaştırdığı film, gayet etkileyici bir finalle sona ererken, müziğin 'ilahi' gücünü hissetmemek imkânsız..





A Late Quartet / Son Konser

Yönetmen: Yaron Zilberman
Senaryo: Seth Grossman / Yaron Zilberman
Oyuncular: Philip Seymour Hoffman, Catherine Keener, Mark Ivanir, Imogen Poots, Christopher Walken
Yapım: 2012, ABD, 105'

  4 / 5