25.6.13

Silent House :: Sarah'ın 'Karanlık' Geçmişi


Sessiz ve masum görünümlü bir genç kızımız olan Sarah (Elizabeth Olsen), babası ve amcasıyla birlikte, uzun zamandır kullanmadıkları yazlık evlerine gelmişlerdir..

Satışa hazırlamak üzre çeki düzen verilmeye çalışılan evde garip şeyler olmaya başlar..

Duyulan bir takım sesler, evde başka birilerinin daha varlığını işaret eder gibidir..

Amcanın bi ara evden ayrılmasıyla birlikte, bazı gizemli 'varlıklar'ın kanlı saldırılarına da dönüşen olaylarla tansiyon daha da artacak, gizemli olduğu kadar ölümcül de olan tehlike, olan biteni anlamaya çalışan Sarah'ın peşini bırakmayacaktır..

Olaylar giderek kızımızın akıl sağlığını da tehdit ederken, aynı zamanda onun ta çocukluğuna ulaşan ve karanlık sırlarla kaplanmış meş'um geçmişinde bazı aydınlanmalar da oluşacaktır..


La Casa Muda adlı bir Uruguay filminin yeniden çevrimi olan bu korku filminin en önemli özelliği, tüm filmin kesintisiz tek bir planda ve gerçek zamanlı olarak çekilmiş olmasıdır..

Sürekli Sarah'ı takip ederek, en fazla onun görebileceği kadar bir alanı bize gösteren 'aktüel' bir kameranın kaydetmesiyle oluşan film, ilk yarım saati, karanlık bir evin içinde dolaşmalarla neredeyse boş ve durgun geçerken, daha sonra gelişen olaylarla hareketleniyor..


Başarıyla halledilmiş 'plan sekans' tekniğinin ayrıca eklenen zorluğunu da sırtlayan Elizabeth Olsen'in performansı gerçekten etkileyici..

Süresinin büyük bir kısmı, pencereleri tamamen örtülü ve elektrikleri kesik karanlık bir ev içinde geçen film, bu durumun 'hazır' geriliminden faydalanırken, olayların görünmesini güçleştirmesiyle de canı sıkılan seyirci açısından da resmen yorucu oluyor..

Finalde ortaya çıkan 'büyük' sürprizle, belirsizce havada kalan bazı taşlar yerine oturuyor..


Yalnız, gösterdiklerinin arkasına gizlenmiş asıl öykü o kadar karanlıkta bırakılıyor ki bu hususta yürütülen fikirlerle işin içinden çıkılması aslında hiç de mümkün görünmüyor..
Ve bu iş, tamamen sezgilerle falan açıklanmaya muhtaç bir aksaklığın zayıflığını taşıyor..

Basit bir senaryo ve aşırı 'belirsizlik'le malul film, kendine has çekim tekniğinin de yardımıyla zaman zaman iyi bir gerilime dönüşüyor belki ama, genel anlamda ortaya çıkan zayıflıklar bu durumu pek de kalıcı kılamıyor..




Silent House / Sessiz Ev

Yönetmen: Chris Kentis, Laura Lau
Senaryo: Gustavo Hernández, Laura Lau
Oyuncular: Elizabeth Olsen, Adam Trese, Eric Sheffer Stevens, Julia Taylor Ross
Yapım: 2011, ABD – Fransa, 86'

  2.5 / 5