23.5.13

Los amantes pasajeros :: Nonoş Hava Yolları'yla İyi Yolculuklar


İspanya'dan Meksika'ya gitmek üzere havalanan bir 'tuhaf' uçak, iniş takımlarında oluşan arıza nedeniyle geri dönerek, iniş yapmak zorundadır..

Ancak uçak, acil inişe müsait bir havaalanı bulamadığından, uzun bir süre havada daireler çizerek dönmeye başlar..

Uçağı tuhaf bulmamın nedeni, biri kaptanın 'erkek' sevgilisi olmak üzere, üç hostun da eşcinsel olması ve bunu her türlü söz ve de davranışlarıyla olduğu gibi, 'ilginç' danslarıyla da resmen hem de uçakta göstermeleridir..
Yoksa size tuhaf gelmeyebilir tabii..

Başarısız bir iniş, ölüm tehlikesi de taşıdığından, korkuyla birlikte itiraf etmeler de ortaya çıkar..




Mürettebat, yolcular ve onların yerde bıraktığı yakınları arasında bire bir ya da telefonla yapılan görüşmelerde ortaya dökülen 'son sözler' çeşitli ve de ilginçtir..

Tabii ki filme konu edilen Business Class yolcuları da enteresandır: Batırdığı bankası nedeniyle son anda polisin elinden kurtulup uçağa binmiş bir iş adamı, hemen hemen bütün siyasetçilerle ilişki yaşamış ünlü bir kadın 'oyuncu', uçakta bulunan 'iş'ini, Meksika'da halledecek bir tetikçi ve nereye baksa 'koca' gören ama nedense bakire kalmış bir kadın..




Ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodovar'ın sinema kariyerinde, Broken Embraces (2009)'la başlayan, The Skin I Live In (2011) ile iyice belirginleşen düşüş, sinema tarihimizin bir dönemine damgasını vurmuş seks komedilerinden hallice bi kalitesi olan bu filmle de iyice pekişiyor diyebilirim..

Ekonomi yolcularının hepsini ve iki hostesi -kas gevşetici ilaçlarla- tüm film boyunca uyutarak, sadece, Business Class'taki ilginç tipler ile pilot ve hostlardan oluşan kadroyu öne çıkarma, böylece sürüyle mantıksızlık içeren 'uçuk' öyküsüne zarar verebilecek 'fazlalıkları' ortadan kaldırma çalışması bir zeka belirtisi olarak değil de filme yapılan uyanıkça ama kötü bir müdahale olarak göze çarpıyor..




En güzel sekansını, hostların playback yapıp dans etmeleriyle oluşturan film, bin yıllık eşcinsel hâl ve hareketlerine ya da seks üzerine yapılan esprilere falan gülmemizi istiyor..
Bunlara kimler gülecek bilemiyorum ama yine de, aşırı tesadüflü trüklerle seyirciyi şaşırtarak Almodovar'ın varlığını hissettiren senaryo, filmi de -zaman zaman- vasata yaklaştırıyor..





Los Amantes Pasajeros / Aklımı Oynatacağım

Yönetmen: Pedro Almodóvar
Senaryo: Pedro Almodóvar
Oyuncular: Javier Cámara, Pepa Charro, Lola Duenas
Yapım: 2013 / İspanya / 90 dk.

  2.5 / 5