17.5.13

Identity Thief :: Ey Kimliğimi Çalan Kadın!.


Kendisi unisex olduğunu iddia etse de, resmen bir kadın ismine sahip Sandy Bigelow Patterson (Jason Bateman), özel bir şirkette çalışarak, ailesini kıt kanaat geçindirebilen sıradan bir adam, vergisini veren örnek bir vatandaştır.. 

Ülkenin diğer ucunda yaşayan başka bir Sandy ise, kredi kartını bir günde son limitine kadar kullanarak, alemlerden alemlere akabilen, vergisini vermediği gibi hiç bi şekilde örnek de alınamayacak özelliklere sahip tombul bir kadındır.. 

Asıl adı Diana (Melissa McCarthy) olan bu hatunun, hiç tükenmeyecekmiş gibi akan değirmeninin suyu, elinde bulundurduğu, başkalarına ait kredi kartlarından gelmektedir.. 

Bi şekilde elde ettiği kimlik bilgileriyle kendi kendine kredi kartı çıkarabilme kabiliyeti olan bu utanmaz kadının son kurbanı da -anlaşıldığı üzre-  bizim erkek Sandy'dir.. 





Kredi kartını kullanamadığı an dolandırıldığını anlayan Sandy, polisten doğru dürüst bir yardım alamayacağını görünce, kendi adını kullanarak -parasını harcamak dahil- her haltı yiyebilecek bu kadınla yüzleşmek üzre yola çıkar..

Ancak Diana, öylesine arsız, öylesine yüzsüz biri çıkar ki onunla bırakın yüzleşmek, oturup doğru dürüst konuşmak bile olanaksızdır..  

Yine bir komedi olan Horrible Bosses (2011) ile iyi bir iş çıkaran yönetmen Seth Gordon, en son Bridesmaids (2011)'deki küçük rolüyle dikkatimizi çeken Melissa McCarthy'nin müthiş performansıyla -H.B. kadar olmasa da- yine başarılı bir film ortaya koyuyor..





Şişkoluğuna rağmen, her türlü rakibini boğazına yumruk atarak etkisiz hale getirebilen, kötülüğünün altında -aslında- müzmin bir yalnızlığın izlerini taşıyan tuhaf bir kadını canlandıran McCarthy'ye ayak uyduran Jason Bateman'ın da katkılarıyla -uzunca bir süre-  'uyumlu' bir ikilinin yol macerası biçimine evrilen film, seyircisinin ilgisini sürekli ayakta tutan -komik olduğu kadar- heyecanlı öyküsüyle de sempatik bir komedi özelliğine sahip..

Tabii bütün bunları, senaryonun içerdiği -belli ki- kendisinin de görmezlikten geldiği bi dolu mantık hatasına gözümü kapayarak, komedi türünün hoş görüsünü de devreye sokarak söylüyorum..





Hayata çok zor bi yerden başlamış ve hayatı boyunca da yalnız bırakılmış herkesin, aynı tepkiyi göstererek, benzer süreçleri yaşamasını bekleyemeyiz elbet ama, şu an kötü olarak nitelendirdiğimiz insanların geçmişinde -çok büyük ihtimalle- zor ve kötü bir dönemin izlerinin bulunabileceğini bilmekte yarar var gibi geliyor bana..
Ve böylesine hiç beklemediğin birinden, hayata dair pek çok şey öğrenebileceğimiz hususunu da göz ardı etmemek gerek.. 

Identity Thief / Kimlik Hırsızı

Yönetmen: Seth Gordon
Senaryo: Craig Mazin
Tür: Komedi, Suç
Oyuncular: Jason Bateman, Melissa McCarthy, Amanda Peet
Yapım: ABD, 2013, 111' 

 /10