29.3.13

Sabit Kanca :: Ben Çektim Oldu Amca


Köpeğiyle birlikte yaşayan, ulaşımını motorla sağlayan, her soruya uygun ya da kafiyeli bir cevabı, her soruna basit bir çözümü, herkese geçirecek lastikli bir lafı olan bir adamdır Sabit Kanca (İsmail Baki Tuncer)..

Küçükken Google kazanına düşmüşcesine, akla gelebilecek her türlü bilgiye sahip, hazırcevap bir adam olan Sabit, en büyük merakı olan 'laf ebeliği' hususunda mahalle kahvesinde yaptığı yarışmalar kesmeyince, Tv'deki bir yarışmaya katılır..

Hiçbir anlamı, kuralı falan olmayan, belki de dünyanın bu en saçma sapan yarışması başlar..
Sunucu bir şey sorar, Kanca da en uygun lafı anında yapıştırır..
Bazen de -tıpkı Slumdog Millionaire'de olduğu gibi- Kanca'nın hayatındaki, o soruyla ilgili anlara geri dönülür..


İyi ki dönülür de böylelikle bu acayip sinema şeysi, bir sinema filmini andırır gibi olur..

İllaki yapılacaktır, o zaman ben de karşılaştırmalı bir tanımını yapacak olursam; Sabit Kanca'ya daha az kaba, daha çok hazırcevap ama daha ağzı bozuk bir Recep İvedik denebilir..


Doğru dürüst bir senaryosu bulunmayan film -tıpkı Şahan Gökbakar'ın İvedik'i gibi- bir televizyon programı için İsmail Baki Tuncer'in canlandırdığı, sonra da İnternette epey hayran edinmiş bir tipe odaklanarak kotarılmış..
Televizyonda yayınlanan programı da yazıp çeken Alper Mestçi, bu yapımın da senarist-yönetmeni..

Laf ebeliğinden başka hiçbir özelliği olmayan bir skeç tiplemesini -sadece bu yönünü abartarak- uzun metraja yaymanın neticesi, haliyle bir sinema filmine değil de yanlara doğru deforme olmuş bir skeç ucubesine benzemiş..


Büyük ihtimal, 'Çakma Recep İvedik' benzetmesi yapılacak filmin, senaryo ve diğer sinemasal unsurlar açısından, o serinin bile bir hayli gerisinde kaldığını söylemek zorundayım..
Evet, garip ama gerçek!

Musallat 2: Lanet (2011) ile korku türünün 'iyiye yakın' bir örneğini veren Alper Mestçi'nin, illaki cinsellikle ilgili bir 'küfürlü espri' çıkarmak için diyalogları zorladıkça zorlamasına, kadrosuna aldığı bir takım popüler tiplerle de seyirci çekmeyi planlamasına üzüldüğümü söylemeliyim..

Tamam, İsmail Baki'nin -gerçekten iyi- komedyen yeteneğini tartışacak değilim; ama adamı, tamamen kağıt üzerindeki 'komik' metne güvenerek, karakteri üzerinde hiç uğraşılmadan (yan karakterlerden söz dahi edilemez) beyaz perdeye sürmenin adına bence cesaret değil fırsatçılık denir..
Pardon yani..




  1.5 / 5



Yönetmen ve senarist: Alper Mestçi
Tür: Komedi
Oyuncular: Volkan Kantoğlu, İsmail Baki Tuncer, Rabia Yıldırım, Orhan Aydın
Yapım: Türkiye, 2013