3.2.13

Django Unchained :: Arabın İntikamı!


İç Savaş'a iki yıl kala Amerika'sındayız..
Kendini diş doktoru olarak tanıtan ve tepesinde kocaman bir azı dişi maketi sallanan at arabasıyla ülkeyi dolaşan Dr. King Schultz (Christoph Waltz), aslında başına ödül konmuş suçluları öldürerek geçimini sağlayan bir kelle avcısıdır..

Django (Jamie Foxx) adlı bir köleyi satın alarak zincirlerinden kurtaran ve ona ortaklık öneren Dr. King'in asıl amacı, genç zencinin tanıdığı 'kellelerden' Brittle kardeşlere ulaşmaktır..

'Zincirsiz' Django'nun hayali ise, kendisinden kopartılarak başka köle tüccarlarının eline düşmüş karısı Broomhilda (Kerry Washington)'ya kavuşmaktır..

Ödül avcısı olduğundan iyi de silah kullanan King Schultz, kendisine uzunca bir süredir yoldaşlık yapan Django'dan gayet usta bir silahşor yaratır..

Ve kahramanlarımız, amaçları doğrultusunda atlarını sürerken, en sonunda 'aşırı ırkçı' bir büyük çiftlik sahibi olan Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) ile onun, 'kendini beyaz zanneden' zenci uşağı Stephen (Samuel L. Jackson)'le tanışırlar..



Filmi yazan, yöneten ve küçük bir rolde de olsa oynayarak, kendini bombayla havaya uçurtan Quentin Tarantino, Inglourious Basterds (2009)'tan üç yıl sonra giriştiği, 'Spaghetti Western' tadındaki bu filmle de, kendi tarzını yine alabildiğine hissettiriyor..

Ku Klux Klan'ın öncüsü denebilecek aşırı ırkçı güruhtan, 'normal' Amerikalı'nın ırkçı refleksine kadar bir spektrumda, ırkçılığı tam anlamıyla -çok afedersiniz- 'itin götüne sokup çıkaran' Tarantino, alıştırılanın da aksini yapıyor ve ırkçı Amerikalıların karşısına bu kez, onlardan nefret eden bir Alman'ı oturtarak da fark yaratıyor..


At üstünde ya da barda oturan bir zenci görmenin, beyaz adamda oluşturduğu şaşkınlığa dikkat çekerek, köleliğin mantığındaki saçmalıkla eğlenirken, bir zencinin, kendi ırkına yönelik düşmanlığında ulaştığı acınası komikliği irdelemekten de geri durmuyor..

Genel olarak -her zamanki gibi- 'abartılı' oyunculuğa prim veren Tarantino, zaman zaman bu tercihini daha da abartarak, bazı sahneleri 'poser' bir vuruculukla adeta ikonlaştırıyor..


Arada bir -yönetmenin ezeli tercihi olarak- uzun konuşmalarla temposu iyice ağırlaşan film, hemen akabinde, adeta bir 'şiddet orgazmı' yaşarcasına öyle bir coşuyor ki durdurabilene aşkolsun..

Seyircisini, kurşunu yiyen bedenlerden bolca fışkıran kanlarla dehşete düşürürken, aniden patlayan esprilerle de kahkahaya boğan Django Unchained, tamamen intikam heyecanı yaşatan bir kaç 'ara final' sonrası geldiği asıl finalle de seyircisini tam anlamıyla doyuma ulaştırıyor..


Christopher Waltz başta olmak üzere bütün oyuncuların mükemmel oyunları, sahnelerle uyumun titizlikle sağlandığı, gayet leziz bir soundtrack, filme dair yapabileceğim diğer övgülerden..
Benim bildiğim sinemasever bu mükemmel filmi kaçırmaz..






  4.5 / 5


Django Unchained / Zincirsiz

Yönetmen: Quentin Tarantino
Senaryo: Quentin Tarantino
Oyuncular: Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Kerry Washington
Yapım: 2012 / ABD / 165 dk.