7.1.13

Lo imposible :: Zürich Sigorta İftiharla Sunar



İşleri icabı Japonya'da ikamet eden Maria (Naomi Watts) ile Henry (Ewan McGregor) çifti, Noel tatillerini geçirmek üzre, üç oğluyla birlikte Tayland'a giderler..

Deniz kenarındaki bir tatil köyüne yerleşen ailemiz, bu tropik cennetin tadını çıkarmaya başlamış; 25 Aralık gecesi düzenlenen Christmas partisinde de bi güzel eğlenmişlerdir..

Ertesi sabah havuz keyfi yaptıkları sırada duyulan korkunç bir gürültüyle önce yer sarsılır, hemen akabinde oluşan çok büyük bir tsunami, okyanustan gelerek otelin duvarları üzerinden aşan dev dalgalarla, kendini gösterir..
Orada bulunan herkes ve her şeyle birlikte bu ailenin fertlerini de önüne katan azgın sulardan kurtulabilmek anca mucizelere bağlıdır..

2004 yılında yaşanmış, Güneydoğu Asya kıyılarını vuran ve oluşturduğu binlerce can kaybıyla, dünyanın en büyük tsunamisi olarak kayıtlara geçen bir büyük felaketten geriye kalan 'gerçek' bir hikâye..



2007 yılında yaptığı ve ilk filmi olan El Orfanato'yla bir korku gerilim şaheseri çıkarmış yönetmen J.A. Bayona'nın tam beş yıl sonra, böylesine sıradan -daha doğrusu- yaratıcılıktan uzak bir işle ortaya çıkmasına üzüldüm doğrusu..

Aslında, 'bir annenin çocuğuna duyduğu sevgi' gibi, oldukça duygusal bir konu birliği her iki filmi birbirine yaklaştırıyor; ama, bu filmin konuyu sunuş biçimi o kadar yavan bir gerçeklik içeriyor ki, bu benzerlik sadece kağıt üstünde kalıyor..



Tsunami olayının başlangıç ve gelişim sürecini mükemmel bir işçilikle yeniden oluşturması, bu filmin ilginç denebilecek tek özelliği..
Geriye kalan, klişelerle mücehhez 'sıradan' bölüm, sulardan kurtulmayı ve birbirlerini kaybeden aile bireylerinin yeniden buluşma çabalarını kapsıyor; ki üstelik tam da burada devreye giren duygu sömürüsü, bir daha da filmi terk etmiyor..

Felaketten etkilenmiş binlerce insan, çok kötü şartlardaki hastanelerde ölüm kalım mücadelesi verirken, birdenbire ortaya çıkan Zürich Sigorta yetkilisinin kocaman bir uçağa sadece bizim 'sigortalı' aileyi alarak, daha iyi bir hastaneye götürmesi karşısında doğrusu ben insanlığımdan utandım, bazıları da paranın bu ahlaksız gücü karşısında saygı duruşuna geçmiş olabilir, bilemiyorum artık..





Lo imposible / Kıyamet Günü / The Impossible

Yönetmen: Juan Antonia Bayona
Senaryo: Sergio G. Sanchez, Maria Belon
Tür: Macera, dram, gerilim
Oyuncular: Naomi Watts, Evan McGregor, Tom Holland
Yapım: İspanya, 2012, 114'

  2.5 / 5