22.12.12

Flight :: Alkol ve Uyuşturucu Hayat Kurtarır



SGK'dan emekliliğini hak etmiş olgunlukta usta bir pilot olan Whip (Denzel Washington), sadece uçakta değil yerde de uçmayı seven, bu sebeple de alkol ve kokain ikilisiyle arası kanka seviyesine ulaşmış güzel bir arkadaşımızdır..

Boşandığı karısı ve oğlundan ayrı yaşayan, üstelik bir de etrafındaki hoş hatunlarla zina yapmaktan hoşlanan bu yaşlı kurtun aklını başına getirecek, doğru yolu bulmasını sağlayacak okkalı bir belayı o değil de ben mi hak ediyorum allasen..

İşte o 'ilahi gün' gelmiş çatmış, otelden zaten kafası kıyak ayrılan, kokpitte de hafiften iki tek yuvarlayan pilotumuzun kullandığı uçak, girdiği korkunç bir türbülansın içinden çıkmaya çalışırken arıza yaparak irtifa kaybetmeye başlamıştır..

Yere çakılması muhakkak olan yolcu dolu bu uçağı, gösterdiği müthiş bir soğukkanlılıkla mucizevi bir şekilde yere indiren Whip, kurtardığı yüz küsur cana karşın ölen birkaç kişi nedeniyle hakkında soruşturma ve dava açılır..




Acar avukatının yardımıyla kan testinden yırtan adamımız, yolcuya içki servisi yapılmayan uçağın enkazından çıkan boş içki şişeleri nedeniyle şüpheleri yeniden üzerine çeker..

Medya ve halk tarafından -haklı olarak- onlarca hayat kurtaran kahraman pilot unvanıyla ödüllendirilen Whip'in bundan sonraki yaşantısının nasıl olacağı, mahkemede ağzından çıkacak evet veya hayır yanıtına bakmaktadır..
İçkileri o içtiyse eğer, ölümlü bir kazayla sonuçlanan bir uçuşa hem de alkollü olarak çıktığı için yıllarca sürecek hapis cezasına çarptırılacaktır..


'Alkol bütün kötülüklerin anasıdır' lâfını kendine şiar edinen film, -hemen hemen- olası bütün kötülüklerden nasibini almış kahramanını, hep yalanlarla yürüttüğü hayatında önemli bir dönüm noktasına getirmiştir..





Onun söyleyeceği -şimdilik- son bir yalan, kendisine yöneltilen suçlamadan aklanmasını sağlayacak ve eski 'mutlu' günlerine yeniden dönecektir..
Ya da vicdanının sesine kulak verip doğruyu söyleyerek, hayatını karartacaktır..

Final Tam Bir Acizlik Vesikası

The Polar Express (2004) ile başlayan, Beowulf (2007) ve A Christmas Carol (2009) ile devam eden bir 'animasyon dönemi'ni geride bırakan usta yönetmen Robert Zemeckis, alkol ve uyuşturucunun kuşatıcı kollarının arasında yavaş yavaş tutsaklığa doğru yol alan bir adamın dramını, 'tutucu' özellikli senaryonun izin verdiği ölçüde tarafsız kalarak, ama gerçekçilikten de ödün vermeyen bir bakış açısıyla anlatıyor..




Muhafazakârlığın adeta dibine vuran bir finale sahip film, metnine yavaş yavaş zerk ettiği bu 'dinci zihniyet' dışında falsosu olmayan; başta Denzel Washington olmak üzere üst düzey oyunculuklarla ve neredeyse kusursuz bir yönetimle bezeli bir drama..
Hele, olağanüstü bir ustalık ve hakimiyetle, mükemmelen çekilmiş, uçağın o düşüş sekansı yok mu!

Yine tekrarlıyorum: İnsanın hayat karşısındaki yenilgisinin bir belgesi ve onun varoluşuna yönelik bir hakaret silsilesi olarak gördüğüm -ibretlik- final, tam bir acizlik vesikası..

Yalnıız..
Filmin -istemeden de olsa- bize gösterdiği ama belli ki kendisinin de gözünden kaçan ilginç bir gerçek bize göz kırpmaktadır: Kaza sonrası yapılan simülasyon deneyleriyle, aynı şartlarda aynı uçağı hiçbir pilot böylesine yere indirememiş, tüm yolcuların parçalanarak öleceği kesinleşmiştir..

Bu durumda, pilotumuzun bu 'mucize'yi, alkol ve kokainin kendisine verdiği aşırı güven ve soğukkanlılıkla gerçekleştirdiği, gayet net anlaşılmaktadır..
Zaten -yardımcı pilotun perişan vaziyette son duasını okuduğu- tüm o düşüş sekansı boyunca, Whip'in dingin ruh durumu ve aldığı ultra hassas kararları bir bir nasıl başarıyla uyguladığını görürüz..

Demek ki bu kez, alkol ve uyuşturucu -tüm ezberleri bozarak- yüzlerce hayat kurtarmıştır!.





Flight / Uçuş

Yönetmen: Robert Zemeckis
Senaryo: John Gatins
Tür: Dram
Oyuncular: Nadine Velazquez, Denzel Washington, Carter Cabassa
Yapım: ABD, 2012, 138'

3.5 / 5