14.10.12

Shadow Dancer :: Empati yahut İhanet



Yıl 1973..
Babası onu görevlendirdiği halde, minik erkek kardeşini -para teklif ederek- bakkala yollayan küçük kız, biraz sonra onun, eve getirilen cesediyle karşılaşır..

Kuzey İrlanda'nın o 'düşük yoğunluklu savaş' günlerinde havada uçuşan serseri bir kurşunun hedefi olarak, sokakta öldürülen kardeşçiğinin bu elim sonundan kendini sorumlu tutacak Colette'in acısı büyüktür..

1993 yılına geldiğimizde, annesi ve küçük çocuğuyla hayatını sürdürdüğüne tanık olduğumuz kahramanımızın -tıpkı ağbileri gibi- İrlanda Cumhuriyet Ordusu (IRA) mensubu olduğunu görmek hiç de şaşırtıcı değildir..



Metroya, içinde bomba olan bir torba bırakırken yakalanan Colette tutuklanır..


Sorgusunu yapan İngiliz gizli servis teşkilatının subayı Mac (Clive Owen), ona bir anlaşma teklif eder: Ya örgüte, dolayısıyla da ailesine ihanet ederek muhbirlik yapacak ya da müebbeden hapse girecektir..

IRA, polis ve halkın oluşturduğu üçgenin kenarlarının birbirleriyle olan ilişkileri ya da çatışmalarıyla oluşan mevcut politik atmosfer, ne kadar da tanıdık..


Yerelden evrenseli kucaklayan bu filmi izlerken, IRA'yı PKK'nın, İngiltere Devleti'ni de Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yerine koymaktan kaçınmak mümkün değil..
Aynı eylemler, aynı halk tepkisi, aynı polisiye ve örgütsel davranışlar..

Tam burada, yine tanıdık gelen, 'anlayışlı' olmayan bir anlayışla daha karşılaşırız..
'Terörist' ya da polis olsun hiç fark etmez, her kim empati yapmaya, vicdanının sesini dinlemeye kalkışırsa, karşısında bizzat dava arkadaşlarını bulacaktır..
O 'hainler'in hareket alanları daraltılacak, hatta kurulan en adi tuzaklarla, yaşam hakları da ellerinden alınacaktır..


Cepheleri oluşturan her iki tarafın, masumiyetten ve iyi niyetten yoksun, habis beyinli unsurlarının bu benzerliğine çok mu şaşırdınız..

Mükemmel bir drama olan The King (2005) ve En İyi Belgesel Oscar’ını alan Man on Wire (2009) filmlerinin de yönetmeni olan James Marsh, Tom Bradby'nin romanından uyarlanan bu filminde, yapaylıktan tamamen uzak gerilimini, dramının çatısına ustalıkla kuruyor, hiçbir aksama olmadan da sonuna kadar sürdürüyor..


Polisin eline düşmüş, sonra da büyük oranda zaruretin, belki biraz da empatinin sürüklediği muhbirliğin getirdiği ağır psikolojik baskıyı tüm benliğinde hisseden bir 'terörist' kızı, adeta gözleriyle betimleyerek oynayan Andrea Riseborough'u ne denli övsem az..

Mevzunun genel hissiyatına uygun olarak- iri iri laflar etmeden, konuya hakimiyetini doğrudan gözümüze sokmadan ve ustaca oluşturulan fark ettirmelerle ilerleyen yapım, az sahneyle çok şey anlatabilen 'yoğun' bir film..



  4 / 5


Shadow Dancer / Gölgede Dans

Yönetmen: James Marsh
Senaryo: Tom Bradby
Tür: Gerilim
Oyuncular: Clive Owen, Andrea Riseborough, Gillian Anderson
Yapım: İngiltere – İrlanda, 2012, 101'