29.9.12

Ted :: En İyi Arkadaşı Bir İnsan Olan Ayı


Mahalledeki çocukların oynamak için aralarına almadıkları 'arkadaşsız' çocuklardan biri olan sekiz yaşındaki John, Noel'de kendisine hediye olarak verilen oyuncak ayı Ted'in canlanmasını ve kendisine arkadaşlık etmesini dileyerek uyur..

Ertesi sabah uyanan John, oyuncak ayısının, insan gibi düşünen, konuşan ve hareket eden bir canlı ayıcığa dönüştüğünü görür..

Dileği gerçekleşmiş, onunla oynayacak iyi bir arkadaşı olmuştur..
Yalnız küçük bir sorun vardır; oyuncak bir ayıyla kaç yaşına kadar oynayabilirsiniz ki?

John, otuz beş yaşına geldiği halde halâ Ted'le vakit geçirmektedir..


Oyunları artık değişmiş, film seyretmek, esrar çekmek ve kızlara takılmak biçimine dönüşmüşse de, bu çok yakın arkadaşlık, John'un, dört yıldır beraber olduğu kız arkadaşı Lori açısından, önemli bir sorun oluşturmaya başlamıştır..

John'u seven ve onunla 'ciddi düşünen' Lori, bir çocuk misali, oyuncak ayısından ayrılamayan bu adama, ültimatomunu verir: Ya o ayı, ya ben!.

Bize de yabancı olmayan, animasyon dizisi Family Guy’ın yaratıcısı Seth MacFarlane, benzeri mizah anlayışını sürdürdüğü bu absürt komediyi hem yazmış, hem yönetmiş ve hem de Ayı Teddy'yi seslendirmiş..




İlk bakışta hissedilen, çocuk ya da aile filmi havası sizi yanıltmasın..

Filmi baştan sona sürükleyen, şirin görünüşünün altında, her türlü 'kötü' alışkanlıklara sahip, son derece edepsiz, küfürbaz bir ayıcık saklı olan Ted'den masumiyet beklemeyin; ama ondan, dostluk, samimiyet ve özverinin en hasını görebilirsiniz..




Politikaya, hayata, sinemaya dair getirdiği esaslı eleştirilerle ürettiği esprilerle kahkaha attıran film, Mark Wahlberg gibi hiç hoşlanmadığım bir aktörü bile gayet sempatik göstermeyi biliyor..

Hiç şüphesiz ki bu yılın en iyi komedilerinden biri..


Ted / Ayı Teddy

Yönetmen: Seth MacFarlane
Senaryo: Seth MacFarlane, Alec Sulkin, Wellesley Wild
Tür: Komedi, fantastik
Oyuncular: Mark Wahlberg, Mila Kunis, Seth MacFarlane
Yapım: ABD, 2012, 106'

 /10