7.8.12

Serbuan maut :: Cehennem Apartmanı



Endonezya emniyetinin özel bir operasyon timinde görevli Müslüman bir polis kardeşimiz olan Rama, günlük sporunu yapıp, sabah namazını da eda ettikten sonra, evdekilere, 'Onu geri getireceğini' söyleyerek dışarı çıkar ve bir baskına hazırlanan diğer polis arkadaşlarına katılır..

Operasyonun yapılacağı yer, kentin varoşunda bulunan, ünlü bir uyuşturucu baronunun hakimiyetinde olan, dairelerinin büyük bir kısmında, katillerden hırsızlara, hemen her türlü suçlara bulaşmış kişilerin ikâmet ettiği bir apartmandır..

Şimdiye kadar hiçbir polisin -görevini yapmak üzere tabii- giremediği bu apartmana sessizce dalan yirmi kişilik timin görevi, bu şer yuvasını tamamen temizlemektir..




Ancak, bunun kolayca gerçekleşmeyeceği de gayet açıktır..
Peki, Rama'nın eve geri getireceğini söylediği kişi kimdir?

Endonezya-ABD ortak yapımı olan film, ateşli ve kesici silahların çokça kan döktüğü 'mafyalı aksiyon'larla, Çin ya da Hong Kong usulü dövüş sanatlarının icra edildiği 'Wuxia' filmlerinin bir karışımı gibi..




Silahlı çatışmalara tam bir gerçekçilik hakimken, tekme-yumrukla icra edilen dövüşlerde geleneksellikten yana bir tavırla, kavgalar hiç bitmeyecekmiş gibi sürüyor; hatta 'ters ninja kanunu' bile uygulanıyor..

Yaralama ve öldürmenin binbir çeşidinin resm-i geçit yaptığı, kırık floresan lambanın bile silah olarak kullanıldığı, özellikle Uzakdoğu Dövüş Sanatları'nın seçkin örneklerinin sergilendiği film -bencileyin- olaya uzun süredir uzak kalmış bünyelere ilaç gibi geliyor..




Mafya başının ağzından çıkan, "Polisleri öldürmezsin, satın alırsın." lafının da işaret ettiği, 'polis-mafya-politikacı' ilişkilerine ya da iş birliğine dikkat çekmesi; ayrıca, büyük çıkarcıların savaşında kabağın, yine altta yer alan 'kullanılan' kesimin başında patladığını hissettirmesi, aksiyona büyük ağırlık veren bu filme -az da olsa- sosyal açıdan da değer kazandırıyor..


Serbuan Maut / Baskın

Yönetmen ve senaryo: Gareth Evans
Tür: Aksiyon, polisiye, gerilim
Oyuncular: Iko Uwais, Ananda George, Ray Sahetapy
Yapım: Endonezya-ABD, 2011, 101'

  3 / 5



1 yorum:

  1. Adsız8.8.12

    Açıkçası son zamanlardaki en nitelikli aksiyon filmlerinden biri olan film. dövüş ve aksiyon sahnelerinin kesintisiz ve uzun olması, niteliği ve endonezyada eçmesiyle ayrıca keyifli ve seyirlik bir film. Eminimki yakın zamanda amerikan versiyonu çıkacaktır. Hatta fragmanında yanlış görmediysem yeni gelecek olan judge dredd filminin ciddi bir kısmı aynı formatta (apartman sakinlerinden kurtulmaya çalışan polisler) geçiyor.

    O yüzden bence 1 puan daha fazlasını haketmekte ;)

    YanıtlaSil