2.8.12

Polisse :: Çocuk Koruma Masası Görevde


Paris Emniyeti'nin, özellikle yetişkinlerin onlara yönelik her türlü istismarları başta olmak üzere, çocukların her türlü sorunlarıyla ilgilenen birimlerinden biri olan Çocuk Koruma'da çalışan -kadınlı, erkekli- bir grup polisin çalışma ve özel hayatlarına 'gerçekçi' bir bakış..

Herhalde çocuklarla ilgilendiklerinden, yaptıkları iş diğer birimlerce küçümsenen bu polislerin,
 -kendi özel sorunları izin verdiği ölçüde- içtenlik ve titizlikle yerine getirdikleri, çoğu zaman gayet sinir bozucu olan görevlerinden etkilenmemeleri olanaksızdır..

Bu arada, bakanlık tarafından, bu birimin faaliyetlerini belgelemesi için görevlendirilen 'çekingen fotoğrafçı' Melissa da ekibe dahil olur..



Oyuncu, senarist, yönetmen Maïwenn Le Besco, çocuklarla ilgili hemen her sosyal meseleye, ama daha ağırlıklı olarak ensest ve pedofili suçlarına parmak basarken, gerçek vak'alardan yararlanmış..

Bu arada, bizim ülkemizde de oldukça yaygın olan çocuk istismarı meselesine bu denli kapsamlı ve doğrudan girişebilen bir yerli film çekilme olasılığı, şimdilik hayâl gibi göründü bana..


Polislerin özel hayatlarına, günlük sorunlarına samimi bir biçimde eğilişiyle, haksızlığa isyan eden, icabında suçluya tekme tokat girişen, karısıyla sorunlu, kızına düşkün komiseriyle ve nüfuzlu suçluyu kayırarak, astlarına dosyayı kapatmaları için baskı yapan emniyet müdürüyle, buram buram Behzat Ç. kokusu aldığım bir film oldu Polisse..




Filmin duygusal açıdan en etkileyici sahnesi, kahrolası yoksulluğun en dibinde, anasıyla birlikte yaşamaya çabalayan minik Ousman'ın, çocuk sığınma evine sevgili annesinden koparılarak götürülmesiydi..
İşte tam bu sırada gözünden yaş gelmeyene ben insan değil, hayvan bile demem; ki bu çok açık!.
Neme lâzım, ben uyarayım da ona göre izleyin filmi..

Genel ciddiyetine karşın mizahı da ihmâl etmeyen filmin -polislerle birlikte katıla katıla güldüğümüz- en komik sahnesi, gasbedilen cep telefonunu geri alma karşılığında oral seks yapan, ergen ama 'saf' bir kızın hâl ve konuşmalarıydı..




Belgesel havasını güçlendiren çok doğal oyunculuklarla, olaydan olaya anında geçiş yapan kurgusuyla ve değindiği rahatsız edici ve de çarpıcı konularla neredeyse soluksuz izlenen bu filmin etkisinden çıkabilmek hiç de kolay olmayacak..
(Filmin etki gücünü, sinemadan sokağa çıktığınızda, oradan geçmekte olan ana-babalara ve çocuklara 'farklı gözlerle' baktığınızı fark ettiğinizde anlıyorsunuz.)


Polisse / Polis

Yönetmen: Maïwenn
Senaryo: Maïwenn, Emmanuelle Bercot
Tür: Polisiye, dram
Oyuncular: Karin Viard, Joey Starr, Marina Fois, Maïwenn
Yapım: Fransa, 2011, 127'

  3.5 / 5