29.7.12

Albert Nobbs :: Bir Umuttur Yaşatan İnsanı



Canını çok acıtan ve bir kâbus gibi geçen bir kız çocukluğu dönemi sonrasında -hem de daha rahat iş bulup, daha çok kazanma uğruna- asıl kimliğini gizleyip erkek kılığına giren ve de Dublin’in lüks bir otelinde garsonluk yaparak yaşamını sürdüren Albert Nobbs'u asıl ayakta tutan şey, yıllar geçtikçe gerçekleşme olasılığı artan hayalleridir..

Her günün sonunda odasına kapanarak, o gün topladığı bahşişleri yıllardır biriktirdiklerine katarken yaptığı bütün ince hesapların sebebi, kendi işleteceği ve aynı zamanda içinde ikâmet edebileceği bir tütüncü dükkanı açma umududur..

Bu iş için uygun olan satılık bir binayı gözüne kestiren bu 'kimsesiz ve yaşlı' kadın-adam, mevcut hayaline, oteldeki hizmetçilerden biri olan güzeller güzeli Helen'i de müstakbel karısı olarak ekler..




Bu cesaretinin sebebi, boya işi için otele gelen, hem bir kadınla evli, hem de tıpkı kendisi gibi erkek kılığında dolaşan bir kadın olan Hubert Page'dir..

Bu arada, önemli bir problem de Helen'in genç ve yakışıklı sevgilisidir..


En son, gayet iyi bir film olan Mother and Child'ını izlediğim yönetmen Rodrigo Garcia'dan çarpıcı bir dram..

Bir hikâye uyarlaması olan film, kadına ikinci sınıf insan muamelesi yapan ondokuzuncu yüzyıl İrlanda'sında, cinsiyetini hayatı boyunca yaşayamamış bir kadının şaşkınlık ve hüzün uyandıran yaşantısını yansıtırken çok başarılı..

Geçtiği dönemi de çok iyi betimleyen bir sanat yönetimine, gayet iyi diyaloglar içeren bir senaryoya ve başta Glenn Close olmak üzere usta oyunculuklara sahip bu yapıma ilgisiz kalınmamalı..



3.5/5



Yönetmen: Rodrigo Garcia
Senaryo: Glenn Close, John Banville
Tür: Dram
Oyuncular: Glenn Close, Mia Wasikowska, Aaron Johnson
Yapım: İngiltere-İrlanda, 2011, 113'