19.3.12

The Woman In Black :: Siyahlı Kadın'ın İntikâmı


Genç avukatlarımızdan Arthur, karısını genç yaşta kaybettiğinden ötürü, küçük oğlunu bakıcısına bırakır ve yeni ölen bir müvekkilinin miras işlemleri için, uzak olduğu kadar gizemli, tuhaf olduğu kadar da sessiz bir kasabaya doğru yola çıkar..

Mirasa konu olan şey, kasabanın kendisinden de gizemli, hatta tekinsiz ama hortlaklı türünden, koca bir mâlikânedir.. (Ay şimdi düşündüm de yine içim ürperdi valla.)

Hortlamış kişi, siyah giyinmekten hoşlanan bir kadın olup, hortlamasının nedeni de hayattayken kasabalılar tarafından hor görülmüş olmasıdır.. (Bence de gâyet mâkul bir neden bu: 'Hor görme beni, yoksa hortlar da korkuturum seni.)

Karısı ölmüş, tek çocuklu ve 'efendiden bir adam' rolünde fazlasıyla genç kalan Daniel Radcliffe, bu filmiyle de, en az yıllarca canlandırdığı Harry Potter kadar gizemli ve de tehlikeli sularda yüzüyor..
Üstelik elinde ne sihirli sopası var, ne de belâları bertaraf edebilecek sihirli sözcükleri..


Ah ulan şimdi elimde Mürver Asa olaydı

Âni hareketler ve güçlü ses efektleriyle irkiltme hususunda aşırıya kaçmayarak özümü memnun eden filmin -normal seyirci nazarında- en büyük problemi, anlattıklarının pek de inandırıcı gelmiyor olması..

Öldükten sonra mezarından çıkan ve intikam alan ölüler/hayaletler ya da hortlakların yanı sıra, yine öldükten sonra -sevenlerin yeniden bir araya dahi geldiği- başka bir hayatın yaşanacak olmasının insanı zorlaması, gayet normal..


Neyse, balta ve mumla idare edicem artık

Yönetmen James Watkins, âdeta 'şiddetin sosyolojisi'ni yaptığı ilk filmi Eden Lake'in 'modern' duruşunun aksine, senaryosu ve yönetimiyle, klâsik korku filmi sınırları içinde kalmayı tercih etmiş..

Bir nevi 'Hayaletli Köşk' üzerine inşa edilmiş yapım, senaryo içeriğinde ve söylemindeki zayıflığı, kasaba ve dönem atmosferini ve de köşkün ürkütücülüğünü kusursuzca yansıtan sanat yönetimiyle dengelemeye çalışmış..


The Woman in Black / Siyahlı Kadın

Yönetmen: James Watkins
Senaryo: Susan Hill (kitap), Jane Goldman
Oyuncular: Daniel Radcliffe, Janet McTeer, Ciaran Hinds
Yapım: İngiltere, Kanada, İsveç, 2012, 95'
  
6,5   /10