23.8.10

Chiko :: Kötü Yolda Yol Alanın Ayağı Tez Tökezler



Fatih Akın'ın yönetmen ve senarist olarak damgasını vurduğu filmlerindeki, bizzat onun bakış açısıyla sokaklarına ve mekanlarına girmek suretiyle tanıyıp da sevdiğim Hamburg, Türk ve Almanlar başta olmak üzre farklı kültürlerin yoğrulduğu bir Alman kenti olarak, bu filmde de -aynen- arzı endam ediyor..

Özellikle Akın'ın 'Kısa ve Acısız' filmiyle müşerref olduğumuz, gurbetçi vatandaşlarımızın çocuklarında görülen, 'az paralı, bol sorunlu yaşantılarından -suça meylederek- kısa yoldan yırtıp çıkmak' anlayışının başka bir tezahürünü, Chiko lakaplı İsa Çakıroğlu'nda ve en yakın arkadaşı Tibet'te de müşahede ediyoruz..

Bu iki arkadaştan lider özellikli olan Chiko (Denis Moschitto)'nun, Tibet (Volkan Özcan) ve bu işlere gönülsüz olarak, sırf 'dostluk hesabı' -arada sırada- bulaşan Curly (Fahri Ogün Yardım) ile oluşturduğu acemi çetenin ilk hedefi, bölgenin uyuşturucu pazarlamasında başı çeken Brownie (Moritz Bleibtreu) ile tanışarak, adamın güvenini kazanmaktır..

Koyduğu hedefte -aslında tek başına- başarılı olan Chiko, Brownie’nin gözüne girmek için canla başla çalışarak, icabında ölesiye dayak yiyerek vazifesinde sebat gösterir..

'Müzisyen görünümlü' ancak acımasızlığıyla da dehşet verici bu uyuşturucu baronu, sempatiyle baktığı ve sağ kolu haline getirdiği Chiko'ya, "yürü ya kulum" demiştir gayrı..



Yalnız, çıkarların birleştirdiği bu ‘Chiko-Brownie’ ilişkisine en büyük engel, diyaliz hastası annesine (Lilay Huser) çare olacak parayı biriktirmeye çalışan Tibet olur..
Satışa hazırladıkları esrar paketlerinden gramaj eksilterek, 'özel satışlar' için kendine ayıran bu elemanını tespit eden Brownie, irice bir inşaat çivisiyle cezasını kestikten sonra, Chiko'ya da ondan uzak durmasını tembih eder..

Bu arada Meryem (Reyhan Şahin) adlı 'aynı şirkette' fahişelik görevini icra eden bir kadınla ilişkisini koyulaştıran Chiko'nun, -kendi çapında- ileriyi gören hedeflerinden ve pragmatizminden zerre nasibini alamamış görünen -bir nevi- naif halden düz adamlığa geçiş formundaki Tibet’le işi oldukça zordur..
Tibet’in işleri karıştırması, patron Brownie'nin acımasızlığıyla birleşerek -sonuçta- Chiko İsa'nın -pis sularda da olsa- hızla yükselişine pranga etkisi gösterir..

Bildiğim kadarıyla atalarımız: "Kötü yolda yol alanın ayağı tez tökezler" lafını henüz söylememişlerse de yeni atanız olarak işte ben şimdi buradan sesleniyorum.. Sesimi duyun ve bu sözümü -eğer bir gün bi yerde karşılaşırsanız- Chiko'ya da hatırlatın bi zahmet..




Hey Adamım Bu Filmi Orijinal Sesiyle İzlemelisin

Almanya Hamburg'ta dünyaya teşrif etmiş genç yönetmen Özgür Yıldırım -tıpkı bu filme de destek veren meslektaşı Fatih Akın gibi- doğup büyüdüğü memleketinde çektiği ilk uzun metrajlı filmi Chiko'da, çok da özgün olmayan hikayesini oldukça ustaca perdeye yansıtmayı bilmiş..
Fatih Akın'da yıllar önce -hayretle ve hayranlıkla- müşahede ettiğimiz ustalık karşısında anladık ki 'gurbetçi' babaların -genelde- ortamdan soyutlanmış yaşam tarzlarına isyan ederek yetişen bir kısım gençler gümbür gümbür gelecek ve yetiştiği ülkenin sağlam sinemasal temellerinde filizlenen sanatlarını, köklerindeki farklı özsuyla besleyerek, bambaşka önemler arz eden yapıtlar ortaya koyacaklardır..
Bu cümleden olarak, Özgür Yıldırım'ı henüz bir Fatih Akın mükemmelliğinde bulmasak da -daha ilk filminde- hikayesini akıcı bir kurguyla ve özellikle oyuncu yönetiminde gözlenen katkılarıyla kotarmayı başarmasını azımsamak mümkün değil..




Oyunculuk demişken, yine Fatih Akın eli değmiş Kebab Connection filminin sevimli başrol oyuncusu Denis Moschitto'yu öncelikle anmak gerekir.. Oyuncu, bu filmde sevimlilikten eser barındırmayan, tamamen farklı 'sert' bir rolün altından muhteşem bir kompozisyonla kalkmayı becermiş..
Neredeyse bizim tayfadan biri olarak görmeye başladığım, 'usta' unvanını çoktan hak eden aktör Moritz Bleibtreu -her filminde olduğu gibi- burada da vasatın çok üstünde bir oyunculuk sergiliyor..

Son olarak, Almanca çekilmiş filmi DVD'den -o hep bildiğimiz evlere şenlik- dublaj Türkçe'li haliyle asla izlenmemesini önerirken; bizden de motifler içeren bu -her haliyle enteresan- filmi seyretmeyi ise illaki salık veririm..




Yönetmen: Özgür Yıldırım
Senaryo: Özgür Yıldırım
Oyuncular: Denis Moschitto, Moritz Bleibtreu, Volkan Özcan, Reyhan Şahin, Fahri Ogün Yardım, Lilay Huser
Yapım: 2008, Almanya, 89 dk


4  /5






(İş bu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)