16.1.10

Karmaşık Bir gün: It’s Complicated, Kaptan Feza ve 42. SİYAD Ödülleri



Yeni haftanın -benim açımdan- ilk gösterim gününü idrak etmek üzere G-Mall'a varıp, değerli yazarımız Turgay Özçelik'i kahvesini yudumlarken bulduğumda, ülke olarak birlik ve beraberliğe en muhtaç olduğumuz şu günlere yakışır bi şekilde, Tersninja Cephesi'ni yeniden faal duruma geçirdim..

Turgay'la gerçekleştirdiğimiz, hoş geldin boş gittin, yok ne yaptın ne ettin faslından; yazın ve sinema dünyamızın değerli yazarlarından Banu hanımın masamıza olan mutat ziyaretini de savuşturduktan sonra, ilk filmimiz It’s Complicated (İlişki Durumu: Karmaşık)'i seyretmek üzere salona intikal ettik..


It’s Complicated






Nancy Meyers'in yönettiği It’s Complicated, biri evli üç çocuk sahibi ve on yıl önce de boşanmış olan eski bir çiftin, üç numaralı oğullarının üniversite mezuniyeti için bir araya gelmelerinin bi şekilde fırsat yaratmasıyla, küllenmiş aşklarının alevlenmesi üzerine bir romantik komedi..

Daha doğru deyişle- menopoz ve andropoz sonrası romantizminin iyi bir örneğini temsil eden filmde, kadın tarafını Jane (Meryl Streep), erkek tarafını ise eski koca Jake (Alec Baldwin) ve de Jane’in mutfağını değiştirmek üzere ortama dahil olup üçgeni oluşturan mimar Adam (Steve Martin) teşkil etmektedir..




Avukatlık yapan Jake, boşandıktan sonra kendisinden çok genç, dolayısıyla da eski karısından hem daha genç, hem de çok daha güzel olan (Siz rahatlıkla taş gibi de diyebilirsiniz.) Agness (Lake Bell)’le evlenmiştir..

Agness'in ve onun yaramaz çocuğunun huysuzluğu ve de nobranlığından zaten şikayetçi olan Jake, onlara nispeten adeta kanatsız bir melek olan, şefkat yüklü eski karısına -fırsat bu fırsat diyerek- yeniden aşık olmuştur..
Bu gayet tuhaf duruma Jane'de katkı sağlayınca, bir zamanların aldatılan kadınıyken işler tersine dönmüş, eski kocasının yeni metresi olarak bu duruma kendisi de şaşar olmuştur..

Yine de işler o kadar rayında gitmeyecek, mimar Adam'ın varlığıyla, ilişki durumları biraz daha karışacaktır..



Gayet genç bir yazar olarak pek emin olamıyorum ama, It’s Complicated'in orta ve daha yaşlılara çok daha anlamlı geleceğini tahmin edebiliyorum..
Bu arada, uzun yıllar boyunca erkeksizlikten imanı gevremiş Jane'nin kısmetinin açılarak, kısa bir sürede ilişki sayısında gençlere taş çıkartarak rekora koşması ise filmin en hislendirici tarafıydı..




Ha Landlord, Ha Kaptan Feza







İkinci film için verilen arada Landlord'da aramıza katılmış, Tersninja cephesini gayet muhkem hale getirmiştik..

Her zamanki gibi yine aç olarak teşrif etmiş bulunan Landlord hazretlerini çeşitli yiyecekler ısmarlamak suretiyle doyurduktan sonra, Ümit Ünal'ın yazıp yönettiği Kaptan Feza'yı seyre koyulduk..

Henüz bebekken anasını, biraz büyüyünce de, 'Kaptan Feza' adlı uyduruk bir uzay filminde tek baş rolünü oynamış eski bir artist olan babasını kaybeden Ömer (Hakan Karahan), ellili yaşlara merdiven dayamış bir mafya tetikçisidir..

Kanunsuz olduğu kadar da tehlikeli ve boktan bu hayattan sıdkı sıyrılmış Ömer, bu işleri bırakmanın ve köyünde aldığı eve taşınıp, sakin bir yaşantının hayalini kurmaktadır..
Ancak, çocukken kendisine sahip çıkmış patronunun ölümüyle yerine geçen oğlu gaddar Selami (Ahmet Mümtaz Taylan)'nin buna izin vermeye hiç niyeti yoktur..
Zira Ömer, bu mafya ailesinin tüm sırlarına vakıf olduğundan, varlığıyla onlar için büyük risk taşımaktadır..

Selami, bu arada kendisini aldatan sevgilisini öldürmek ve bu vesileyle Ömer'i de temize havale etmek için planını yapmıştır bile..

Buraya kadar anlattıklarımla filmin daha başındayızdır ve anlatılabilecek daha çok gelişmeler vardır ama ben burada kesmeyi daha uygun buluyorum..
Bu filmi görmeyi düşünenlere de tavsiyem, tanıtımları daha fazla okumadan, filmin tüm gelişmelerini ve heyecanını sinemada yaşamalarıdır..





İlham aldığı 'B film' estetiği ve mantığıyla çekildiği aşikar olan Kaptan Feza'yı sırf bu 'naif' özelliği nedeniyle beğenmeyeceklerin ve küçümseyeceklerin miktarının mebzul olacağının tahminini şimdiden yapmak mümkün..

Belki sırf bu açıklamamla, Ümit Ünal'ın böylesi bir -ateşli silahlı ve yakın dövüşlü- aksiyon filmi için pek hazır olmadığının üstünü örttüğüm iddia edilebilir.. Ama yok öyle bi şey..
Tamam.. Ben de o sahneleri başarılı bulmadım; lakin bilerek yapılmamış olsa bile, bu filmin havasına cuk oturduğu da kesin..

Başta Hakan Karahan, Ahmet Mümtaz Taylan, Meral Okay ve küçük oyuncu Dila Bölükbaş olmak üzere tüm oyunculukların başarılı olduğu Kaptan Feza'yı ben asıl, Ümit Ünal'ın senaryosundaki cesaret dolu hayal gücüyle ve de uygulamadaki 'kontrollü' fütursuzluğuyla değerli buluyor; yönetmenimizin, bu benzeri az bulunur sanatsal heyecanını yitirmemesini umarak, tebriklerimi sunuyorum..




42. SİYAD Ödülleri Adayları Açıklandı


Aday filmlerin ve sanatçıların açıklanacağı kokteyl öncesi, kardeş sanal dergi Cinedergi'nin pek değerli kadrosuyla (En değerlisi tabii ki Banu hanımdır.), Mis Sokak'ta bir mekana takılmak suretiyle yararlı olduğu kadar, oldukça da neşeli saatler geçirdik..

Daha sonra hep beraber toplantının gerçekleşeceği Club Connect’te müteveccihen yürümeye başladık..

Bu arada, alışık olduğumuz üzere her zamanki kazığını eksik etmeyen sayın Landlord, kendisinden başkasının inanmadığı bir bahane uydurarak, aramızdan uzamayı ihmal etmedi..

Kendisine güle güle dedik ve Turgay arkadaşımla birlikte, Tersninja'yı bu önemli kokteylde en iyi şekilde temsil ettik.. Sevinçliyiz, gururluyuz..



(İş bu yazı Tersninja.com'da yayınlanmıştır)