12.1.09

Janghwa Hongryeon / Karanlık Sırlar


Yeni yetme iki kız kardeş, annelerinin gizemli ölümünün ardından yaşadıkları önemli bir psikolojik rahatsızlık sonucu yatırıldıkları hastaneden evlerine dönerler..

Evdeki üvey annenin ters bakışları, iğneli sözleri ve disiplinli tavrıyla kızları tedirgin ettiği söylenebilirse de; kızların belki tamamen iyileşmemiş olmaları, belki de o 'meşum' günün devam eden etkileri nedeniyle kızlar da üvey annelerine karşı fazlasıyla mesafeli hatta düşmanca bir tavır sergilemektedirler..

Tuhaf bir soğukkanlılık sergileyen baba ise, kızlarının kendisinden bekledikleri tüm yardım isteklerine karşın ilgisiz bir davranış içersindedir.. 
Ayrıca, bir nevi perili köşk belirtileri görülen evde, kimden ve nereden geldiği tam olarak anlaşılamayan, doğa üstü, korkutucu olaylar gerçekleşmektedir..

Bu olayların nedeni, acaba üvey anne mi yoksa hala hastalığın ve de ona neden olan şokun etkisini atlatamamış görünen kızlar mıdır?. 
Peki, umursamazlığın zirvesindeki baba olabilir mi?. 
Yoksa, bizzat şu acayip evin kendisi olmasın bunlara neden?.






Kim Ji-woon'un yönettiği, 2003 yılı yapımı Güney Kore filmi Janghwa, HongryeonKaranlık Sırlar / A Tale of Two Sisters'ın 'görünürdeki' hikayesi kısaca böyle anlatılabilir..


İçinde metafizik öğeler de barındıran bu başarılı psikolojik korku-gerilim filminde -anlaşılacağı üzre- bir de gösterilen hikayenin arkasında gizlenen, görünmeyen daha doğrusu hafiften hafiften hissettirilen 'gerçek' bir taraf da bulunmaktadır..


En az, anlattığı hikayenin içeriği kadar esrarengiz ve karmaşık bir yapıt özelliği gösteren bu filmi tam anlamıyla çözmenin, bir kez izlemeyle pek mümkün olamayacağı kanısındayım.. 

Belki yine de, çok dikkatli ve en ufak bir ayrıntıyı dahi kaçırmadan yapılacak bir izlemeyle bu kurgunun içinden bir kerede çıkılabilir; ama ilk sinema gösteriminde ben bunu pek başaramamıştım..





Özellikle 'ağır' psikolojik yönüyle etkisi katmerlenen film, Korelilerin sinema sanatını tamamen çözdüklerini gösteren başarılı bir yapıt..

Usta işi senaryosu, mükemmel kamera açıları ve dört dörtlük muhteşem görüntüleriyle gözlere ziyafet; şok edici kurgusuyla da zihin açıcı etki sunan bu filmin bana göre kusuru -tamamen gereksiz gördüğüm- beyin delici ses efektleri ve Korece diyalogların maalesef hala da alışamadığım komik ve de kötü etkisi idi..


4.5  /5