17.7.08

Mamma Mia!


Bu hafta sonu vizyona girecek olan Mamma Mia!, çok sayıda ABBA şarkıları ve bu şarkıların bahsettiği mevzulardan yararlanarak yazılmış bir hikayeyle oluşturulmuş sahne müzikalidir aslında..

İlk kez 1999 yılında seyirci önüne çıkan ve bugüne kadar büyük ilgi gören bu müzikal, yönetmen Phyllida Lloyd imzasıyla şimdi de beyaz perdede..

Mamma Mia'da anlatılan, otel işlettikleri şirin bir Yunan adasında uzun yıllardır yaşayan Amerikalı Donna ve babasız büyüyen kızı Sophie'nin hikayesidir..

Bu hikayenin mühim bir kısmında, yirmi yıl kadar önce aklı havada bir çapkın tazeyken, üç erkekle peşpeşe ilişki yaşamış olan anne, Donna (Meryl Streep) yer almaktadır -haliyle..

Donna, eskisine nazaran durulmuş olsa da, büyük oranda Meryl Streep'in şahane oyunculuğunun yardımıyla da görürüz ki bunca yıldan sonra formundan pek de bir şey kaybetmemiştir..

Filmin hikayesinin çarpıcılığını sağlayan asıl unsur ise, şu sıralar nişanlısı Sky'la evlenme aşamasına gelmiş olan Sophie'nin, yeni eline geçen, annesine ait günlükten edindiği bilgilerle haberdar olduğu 'muhtemel' babalarını, düğününe davet etmesidir..







Bu, renkli geçeceği önceden belli olan düğün öncesi, Sophie’nin nedimesi de olacak kız arkadaşları; Donna'nın eski deli günlerinde onlarla müzik grubu kurmuş olduğu iki çılgın kız arkadaşı; onları bekleyen muhtemel kızlarından habersiz, birbirlerinden farklı iş ve karakter sahibi üç baba adayı, Sam (Pierce Brosnan), Bill (Stellan Skarsgard) ve de Harry (Colin Firth), bu küçük adayı şenlendirirler..

Kızımız Sophie, yalan üstüne yalan söyleyerek işleri iyice karıştırdığı bu durumdan nasıl sıyrılacak, çok sevdiği Sky'la evlenebilecek ve de babasını bulabilecek mi?.
Yirmi yıl önce bu adada üçünü de -ara vermeden- büyülemiş Donna'yla buluşan baba adayları, bunca yılın sonunda umduklarıyla mı, bulduklarıyla mı yetineceklerdir?.






Gerçeklerden oldukça uzak olsa da, 'şenlikli' bir müzikale pek de yakışan bu ilginç hikaye -başta da belirttiğimiz gibi- neredeyse ara vermeden peşpeşe giren ve oyuncuların kendi sesleriyle yorumladıkları bir zamanların hit olmuş ABBA şarkıları eşliğinde anlatılıyor..

Başarılı yönetimi ve usta oyuncuların rol yaparken samimice eğlendiklerini belli eden içten performanslarıyla Mamma Mia, bol müzikli bir romantik komedinin tadına doyasıya varmak isteyenlere..


3.5  /5