13.1.08

Bulutları Beklerken



Şu sıralar yeni bir film izlemediğimden eski filmlere devam edeyim diyorum..

Bulutları Beklerken, yönetmen Yeşim Ustaoğlu'nun 2005 yılında gösterime giren filmidir..

1.Dünya Savaşı sonrası Osmanlı hükümeti, Karadeniz’deki Rumları -iki bin yıllık yurtlarından- 'mübadele' amacıyla güneye doğru göçe zorlar..
İşte o tarihlerde, ailesiyle bu zorunlu yolculuğa çıkan ve Mersin'de bir Türk ailesine evlatlık verilmesi sonucu adıyla birlikte kaderi de tamamen değişen Eleni (Ayşe)'nin, uzun yıllar sonra -unutmaya terk ettiği- geçmişi ile yüzleşmeye başlaması, filmin ana eksenini oluşturuyor..

Ayşe, o acı olayların akabinde -bir şekilde- yeniden döndüğü Karadeniz'de artık yaşlanmış ve -komşuları dışında- kimsesi kalmamış bir kadındır..
Yalnızlığın bunaltıcı etkisiyle de tetiklenen 'kadim' pişmanlıklar, onu kendisiyle bir hesaplaşmaya zorlar..




Bulutları Beklerken, yoğun bir şekilde yararlanılan yerel oyuncuların -biraz fazla göze batan- "amatörlük"lerine rağmen, şimdiye kadar bizlere pek bahsedilmeyen bu tarihi olayları içeren konusuyla, yönetimi ve görüntü mükemmelliğiyle başarılı bir film idi..

'Karadeniz Rumları' gibi, bize hiç de uzak olmayan; ama gizlenen bir tarih kesitini konu alan Yeşim Ustaoğlu, Güneşe Yolculuk'tan sonra 'tabu yıkıcı' özelliğini bu filmiyle de devam ettiriyor..

3,5  /5